ЕУ: Очајна ситуација са мигрантима у БиХ, отворити камп Бира

Око 700 миграната и избеглица из кампа Липа, тридесетак километара удаљеног од Бихаћа, требало је да буде пребачено аутобусима на другу локацију претходне ноћи, али је враћено у камп
migranti
Фото: Tanjug (AP Photo/Kemal Softic), ilustracija

БРИСЕЛ: Комесарка Европске Уније за унутрашње послове Илва Јохансон огласила се данас на свом Твитер налогу поводом последњих дешавања у вези са мигрантском кризом у Босни и Херцеговини и затражила да се одмах отвори објекат Бира у Бихаћу, на северозападу БиХ, у који би се сместили мигранти и избеглице.

“У вези са очајном ситуацијом у којој се налази преко 900 миграната у кампу Липа, који се суочавају с још једном ноћи на снегу, обавила сам јасан и недвосмислен разговор са Председавајућим Већа министара БиХ Зораном Тегелтијом”, поручила је Јохансон, преноси Радио Слободна Европа.

“Сложили смо се како је очигледно најбоље решење да се поново отвори центар Бира. Одмах”, наводи Јохансон.

Око 700 миграната и избеглица из кампа Липа, тридесетак километара удаљеног од Бихаћа, требало је да буде пребачено аутобусима на другу локацију претходне ноћи, али је враћено у камп Липа, који је 28. децембра захватио пожар, када је део миграната провео ноћ на отвореном.

Веће министара БиХ је на данашњој седници донело одлуку о смештању миграната и избеглица из кампа Липа у објекат Бира у Бихаћу, потврдио је за Радио Слободна Европа Министар безбедности Селмо Цикотић.

Одлуком од 11. марта 2019. године Веће министара БиХ је одредило локацију бивше фабрике Бира у Бихаћу као привремени прихватни центар за смештај миграната.

„Савет министара БиХ изричито позива власти Унско-санског кантона и Града Бихаћа да поштују важећу одлуку и без одлагања изврше прихват и смештај миграната на локацију Бира,“ наводи се у закључку Већа министара.

Група међународних хуманитарних организација позвала је синцох на “хитно проналажење решења за најмање 900 миграната, избеглица и тражилаца азила који су више од 24 сата држани у тешким хуманитарним условима и неизвесности на локацији Липа, као и на поштивање конвенција које је БиХ потписала, преноси РСЕ.

Усложњава се мигрантска криза у БиХ

САРАЈЕВО: Мигрантска криза која у БиХ траје данима усложњава се, након што је Савет министара затражио њихово збрињавање у кампу Бира у Бихаћу, а градоначелник Шухрет Фазлић одбија да ту одлуку спроведе и сматра да је глупа.

У међувремену, према сазнањима сарајевке Н1, највиши званичници ЕУ најавили су за данас разговор са представницима власти БиХ на ту тему.

Министарство безбедности БиХ очекује спровођење одлуке Савета министара БиХ донете на телефонско седници и хитно решавање смештаја миграната из Липе, кампа који су прошле недеље запалили.

Из тог ресора је поручено да ће било какве опструкције додатно погоршати ситуацију.

Министарство, како је саопштено, очекује да ће питање смештаја миграната бити веома брзо решено.

"Наглашавамо да се ради о хитном и привременом збрињавању мигранта током зимских месеци, док се прихватни центар Липа не изгради и опреми за дуготрајнији боравак", наведено је у саопштењу из ресора безбедности.

Око 900 миграната је прослу ноћ провело под ведрим небом, због изостанка воље да се власти у БиХ на различитим нивоима договоре.

Суштина проблема је противљење најутицајије бошњачке СДА Бакира Изетбеговића да мигранти буду смештани у срединама са већинским бошњачким становништвом.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести