Министарка правде дала сагласност да се Дарко Елез изручи БИХ

БЕОГРАД: Министарка правде Србије Маја Поповић сагласила се са изручењем Дарка Елеза Босни и Херцеговини, која га тражи због сумње да је извршио низ кривичних дела на њеној територији, речено је данас Танјугу у Министарству правде.
policija, pixabay
Фото: pixabay.com

Спровођење изручења Елеза обављају припадници Интерпола и полиције, а босански медији јављају да се његово изручење очекује данас, те да га на аеродрому у Сарајеву већ чека "стотину полицајаца који обезбеђују његово изручење из Србије".

Сагласност за изручење Елеза, уследила је након што су спрски судови утврдили да су испуњени услови за његово изручење.

Медији Елеза у Србији помињу као сарадника недавно ухапшеног Вељка Беливука, а наводе да је имао контакте са бившом државном секретарком МУП-а Дијаном Хркаловић, која је пре два дана испитана у Служби за борбу против организованог криминала МУП-а Србије.

Правоснажним решењем Вишег суда у Београду утврђено је да су испуњени услови за изручење Елеза због тешких кривичних дела организованог криминала извршених у 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Истим решењем је одбијен део босанске молбе за изручење Елеза поводом другог низа кривичних дела извршених од 2005. до 2009. године, јер тада није био на снази Уговор о изручењу између наше земље и БиХ.

Елез је у децембру био ухапшен у Београду где је живео и радио дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

БИХ је тражила изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред тамошњим судом због кривичних дела организованог криминала, међу којима су и два убиства.

Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је након хапшнења Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена "методама мафијашких ликвидација", 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дела на штету оштећених особа са подруцја Истоцног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу у које је Танјуг имао увид.

Локални медији су пренели да је реч о убиствима - власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноћног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Елеза тужилаштво БИХ такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја "Лутка", која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена у од 2005. до 2009. године.

Изручење по овим оптужбама спрски судови су одбили, што значи да за та кривична дела БИХ не би требало да му суди.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БИХ.

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести