Мишковићева пресуда и жалбе у Апелационом суду

БЕОГРАД:  Жалбе на пресуду Мирославу Мишковићу и осталима у његовом случају стигле су данас у Апелациони суд у Београду, који треба да донесе правоснажну одлуку у том предмету.
miroslav miskovic, EPA/SASA MARICIC
Фото: EPA/SASA MARICIC

Друга првостепена пресуда Мишковићу изречена је зимус у Специјалном суду у Београду. Он је осуђен на две и по одине затвора и новчану казну од осам милиона динара власника Делта холдинга Мирослава Мишковића због помагања сину Марку да утаји поред по одбитку од капиталног добитка из пословања путарских предузећа, од 320.3 милиона динара.

Портпарол суда Мирајана Пиљић рекла је Тањугу да ће предмет сада бити упућен у Апелационо тужилаштво на изјашњење, након чега ће суд заказати седницу за разматрање жалби.

Апелациони суд је раније потврдио пресуду којом су Мишковић и остали правоснажно ослобођени оптужби за оштећење путарских предузећа у Србији, али је укинуо део пресуде који се односио на утају пореза и наложио да му се суђење понови.

Пошто је пресуду већ једном укидао, Апелационо суд сада треба да донесе правоснажну одлуку, а може да првостепену пресуду потврди, преиначи или да сам отвори главни претрес и изведе кључне доказе, неопходне за пресуђење.

Осим Мирослава Мишковића у том случају његов син Марко Мишковић осуђен је зимус због утаје горе поменуте суме на годину дана кућног затвора и новчану казну од осам милиона дионара.

Његово предузеће Мера Инвест ДОО мора да уплати 320 милиона динара у буџет државе Србије на име неизмирених пореских обавеза.

Власник Нибенс групе, који је учествовао са Мишковићима у послу са путарским предузећима Мило Ђуршаковић, осуђен је на јединствену казну од четри године и три месеца затвора и новчану и казну од шест милиона динара због утаје пореза као и због злоупотребе положаја одговорног лица у случају оштећења Крушевачке фабрике мазива (ФАМ).

Суд је такође Ђурашковића обавезао да на име противправне имовинске користи стечене по основу неизмиреног пореза на капитални добитак физичког лица, уплати у буџет Републике Србије износ од око 142 милиона динара, у року од 30 дана од дана правноснажности пресуде.

Остали оптужени добили су казне од осам месеци до три године затвора.

Живојин Петровић и Јадранка Бардић су осуђени на по осам и шест месеци кућног затвора због помагања Марку Мишковићу у утаји пореза.

Петровићу је и изречена и новчана казна од 500.000 динара, а Бардићевох осуђен на 250.000 дианра.

Такође су осуђени сарадници Мила Ђурашковића поводом оштећења ФАМ-а због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица.

Ристо Ристић осуђен је на три године затвора, на по две године затвора осуђени су Дејан Јевтић, Боро Јелић, Бранислав Јовановић и Љиљана Костић, док је Срђан добио казну од годину и по дана затвора.

Ђурашковић и његови сарадници морају у року од три месеца од правоснажности пресуде солидарно да уплате 2,8 милијарди динара за надоканду штете предузећу ФАМ.

Свима је суђење поновљено по налогу Апелационог суда у Београду, који је у септембру 2017. године укинио првостепену пресуду којом су Мишковићи и Ђурашковић били осуђени за пореску утају и наложио да им се суђење понови за то дело, а Ђурашковићу и његовим сарадницима и за злоупотребе са крушевачком Фабриком мазива (ФАМ).

Мишковићи и Ђурашковић као и још четири окривљена су због недостатка доказа истом одлуком Апелационог суда тада правоснажно ослобођени оптужби за злоупотребе са путарским предузећима, због чега су били првобитно ухапшени у децембру 2012.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести