Мустафа у хашком притвору,објављено за шта се терети

ХАГ: Салих Мустава изручен је данас Хагу и смештен у притворску јединицу Специјализованих већа Косова у Хагу, потврђено је из те институције.
 Specijalizovana veća Kosova u Hagu Foto: Courtesi Photo
Фото: Специјализованa већа Косова у Хагу Фото: Courtesi Photo

У саопштењу Специјализованих већа се указује да је Судија за претходни поступак потврдио оптужницу против Мустафе 12. јуна, али у складу са Правилником о раду већа оптужница није била у том тренутку јавно објављена.

У потврђеној оптужници против Мустафе се тврди да су кривична дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. априла 1999. до 19. априла 1999. на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Потврђеном оптужницом Саљих Мустафа се терети према различитим облицима кривичне одговорности за: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство као ратне злочине учињене у контексту оружаног сукоба на Косову који није био међународног карактера и у вези са тим сукобом, саопштила су вечерас Специјализована већа.

Додају да је Судија за претходни поступак из разлога безбедности наложио да се оптужница објави у редигованојј верзији.

У саопштењу се напомиње да ће Информације о датуму и времену одржавања првог ступања Мустафе пред судију за претходни поступак бити објављене у најскорије време.

Прво приступање суду се одржава јавно и може се пратити путем стриминга на интернет страници Специјализованих већа Косова.

Мустафа је раније данас ухапшен по налогу Специјалозованог тужилаштва Косова.

Он је био један од основача ОВК и шеф обавештајне службе у тој паравојсци.

Ветерани ОВК забринути због Мустафе, најављују протесте

ПРИШТИНА:Званичници Организације ратних ветерана тзв. ОВК најавили су могуће протесте којима ће изразити незадовољство недавним акцијама Специјалног суда, пише Коха.

Бивши командант ОВК у оперативној зони Лаб Саљих Мустафа ухапшен је данас, и први је притвореник Специјализованог тужилаштва у Хагу.

Командат "Цаљи" био је део Националног ослободилачког покрета од 1988. године, наводи Коха.

Неки од његових сарадника у то време, које је контактирала Коха, одбили су да разговарају о том случају.

Публициста Шкељзен Гаши написао је у објави на Фејсбук налогу да познаје Мустафу, јер су 90-их година били комшије. Он је рекао да му је тешко да поверује да је Цаљи умешан у кршење правила међународног хуманитарног права.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести