НА СУЂЕЊУ ДАВИДОВИЋУ: Жандарми се не сећају детаља

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је настављено припадницима организације "Национални строј" Горану Давидовићу и Недељку Пешићу због изазивања националне и верске мржње током антифашистичке шетње 2007. Године.
goran davidovic
Фото: Dnevnik.rs

Давидовић (42) из Новог Сада поново није дошао на главни претрес, и њему се суди у одсуству , али је другоокривљени Недељко Пешић (30) из Шапца сео на оптуженичку клупу.

На предлог одбране,  сведочило  је неколико жанадарма, који су били на лицу места, кад се догодио спорни догађај. Био је спреман за пуштање видео-снимак тог случаја, али се испоставило да није било потребно да се прикаже у судници.

Жандарм Стевица Љ. изјавио је пред већем којим председава судија Слободанка Гутовић да је био припадник специјалистичке чете новосадског Одреда жандармерије која је учествовала на обезбеђењу поменутог јавног скупа.

„Наравно, не сећам с детаља, после толико времена. Знам да је једна екипа младића била у пивници поред Дома војске на Београдском кеју и да су они у једном моменту почели да беже ван дворишта у улицу према Рибљој пијаци, однсосно, на локацију која је била на дугој страни од скупа, где сам ја био распоређен. Чим смо им наредили да стану, они су то урадили, а при томе није било никаквог отпора“,  присетио се овај сведок.

Он је додао да није видео лица актера догађаја с места на ком се налазио, али да зна да је нешто почело да са лети са спољашне стране у двориште.

Полицајац Бранко О. казао је да је дан после спорног случаја дао изјаву у Прекршајном суду као сведок, а да  би сада, после толико времена, све било исувише произвољно за записник.

„Сећам се само да је било нереда, али не локације где сам стајао. Морате ме схватити, мој посао је такав да учествујем у доста оваквих догађаја у току само једног месеца. Лица не памтим, па ни овог човека на оптуженичкој клупи. Ушли смо по наређењу старешине, то знам, али ми не знамо зашто, свакако не улазимо произвољно у таквим ситауацијама“, навео је Бранко О.

Фото: Dnevnik.rs

Припадник новосадког одрада жандармерије Бојан П. навео је да је јавни скуп био дозвољен и да је то важно за његове колегеиз специјалне чете.

„Док сам патролирао службеним колима , везом ми је дојављено да су примећена нека сумњива лица код Дом војске. Нас двадесетак жандарма  изашло је из возила да би обезбедили ту локацију. Кренула је галама, узвици, почело је са свих страна да лете флаше, разни предмети, али нисам видео каменице“, навео је овај сведок:

Ддодао је и ово:

„Не знам с које стране је почело све то. Добили смо наређење да уђемо у двориште и да склонима лица с ограде. Они, њих око 30 у дворишту  почели су  да беже, а њих десетак који нису поступили по наређењу да стану, лишени су слободе и  при томе се нису опирали. Иначе, нисам видео да је дошло тада до туче између те две групе, па ни контаката међу њима“.

Према судској евиденцији, прва оптужница у овом случају подигнута је у децембру 2008. године, а прецизирана одлуком Вишег тужилаштва у децембру 2013, након што је с двојицом из групе оптужених постигнут споразум о признању кривице.

Давидовић и Пешић терете се да су  7. октобра 2007. године око 17 сати на углу Београдског кеја и Дунавске улице на скупу који су организовали Антифашистичка организација Новог Сада и Независно друштво новинара Војводине под називом „Стоп фашизму“ приликом њиховог проласка на наведеном месту изавали националну, расну мржњу и нетрпељивост међу народима и етничким заједницама који живе у Србији, односно Војводини. 

Фото: Dnevnik.rs

Приписује им се да су се попели на ограду угоститељког објекта у саставу Дома војске, где су се налазили са  још неким особама  којима је Министарство унутрашњих послова забранило окупљање истог дана, да би затим нацистички салутирали подижући десну руку с испруженом шаком у правцу окупљених учесника антифашистичког скупа. На овај начин,  испровоцирали су прво вербални, а потом и физички сукоб учесника скупа лица окупљених у Дому војске тако да је од стране учесника јавног скупа у правцу  Дома војске бачено неколико флаша те је након тога дошло до туче између ове две скупине и угрожавања сигурности учесника у колони пријављеног скупа. 

Том приликом су четири особе  задобиле лаке телесне повреде у виду расекотина у пределу главе чиме су извршили кривично дело изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

Наставак главног претереса заказан је  за 8. фебруар наредне године, кад  се очекује сведочење преосталих жандарма који до сада нису саслушани, а вероватно потом и изношење завршних речи, односно крај суђења.

М. Вујачић           

 

 

 

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести