Наставак ископавања код Рашке, у потрази за телима несталих

РАШКА: У близини рудника у селу Кижевак код Рашке данас се настављају ископавања и радови на проналажењу посмртних остатака особа убијених и несталих током сукоба на КиМ 1999. године.
policija
Фото: Tanjug / ilustracija

Ископавању присуствују представници Радне групе Београда и Приштине за нестала лица, представници Еулекса, Међународног комитета Црвеног Крста и Међународне комисије за нестала лица.

Председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је раније за Танјуг да је питање несталих једно од главних тачака дијалога Београда и Приштине који је прошле године вођен на експертском нивоу, у фокусу радних група у расветљавању судбина 1.642 особе које се воде као нестале после сукоба на простору КиМ.

Он је истакао да је Београд по том питању испунио преузете обавезе, али да приштинска страна није поступила ни по једном захтеву Београда за истраживање локација за које се верује да су масовне гробнице.

У масовној гробници у селу Кижевак крајем прошле године пронађени су посмртни остаци непознатих особа за које се претпоставља да су тела косовских Албанаца.

Према проценама, у гробници у Кижевку се налазе посмртни остаци 15 или 16 особа, а до сада је утврђен идентитет два тела.

Ископавања су прекинута у новембру прошле године због лоших временских услова, гробница је конзервирана, а сада су ископавања настављена.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести