Наставак суђења Дудаковићу и осталима за злочине над Србима у Крајини

САРАЈЕВО: Суђење некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника и команданата тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине, биће настављено данас пред Судом БиХ.
sudski-cekic-.jpg Foto: dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Осим Дудаковића, за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, околних села, те прогон и уништавање верских објеката, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени, пренела је РТРС.

И после рата Атиф Дудаковић је много пута био у центру пажње због својих претећих и непријатељских изјава, посебно после обелодањивања видео-снимака на којима наређује погубљења.

Пажњу јавности је крајем маја 2017. изазвао његов позив из Коњица упућен свим Бошњацима старијим од 17 година да се наоружају, поручујући да рат није завршен, већ да је само престала пуцњава.

"Које су то борбе и која су искушења кроз која пролазимо и кроз која ћемо пролазити? Шта треба радити? Да ли има опасности? Има их! И то много", поручио је Дудаковић на трибини коју су организовали локални ветерани у оквиру обележавања Дана малолетних добровољаца такозване Армије БиХ.

Дудаковић је у говору представницима бошњачке дијаспоре у Луксембургу раније исте године позвао Бошњаке из западне Европе да се припреме за рат, наводећи да ће се лично ангажовати "на умрежавању оних који су спремни за отпор великосрпској агресији".

Он је тада рекао да сваки Бошњак који има више од 17 година мора купити униформу, чизме, врећу за спавање и ранац.

Против Дудаковића су још 2006. кривичну пријаву Тужилаштву БиХ поднели тадашњи председник и премијер РС, Драган Чавић и Милорад Додик, након што су телевизије у РС емитовале видео-снимке како Дудаковић наређује паљење кућа.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести