Наставак суђења за покушај убиства инспектора 28. априла

У наставку суђења Димитрију Станковићу (45) из Новог Сада, оптуженом да је 21. октобра 2020. године покушао да убије полицијског инспектора Уроша Никића (34), као и за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, кривично дело неовлашћено коришћење туђег возила, као и кривично дело крађе, јуче су сведочили судски вештаци за балистистику Дејан Белић и за област електротехнике, аудио-видео технике и квалитета тонског записа Никола Драговић.
Д. Николић/Увиђај након напада на припадника МУП-а
Фото: Д. Николић/Увиђај након напада на припадника МУП-а

Иако је на претходном рочишту окривљени изразио сумњу да је неко манипулисао једним од пиштоља и да се испод неиспаљених метака у оквиру налазе употребљени меци, односно чауре без каписли, судски вештак за балистику Дејан Белић утврдио је да не постоје елементи  било какве манипулације.

Суд је наложио допунско вештачење видео записа, које је поверио вештаку Николи Драговићу, са задатком  да изађе на лице места и изврши увид у видео систем Хитне помоћи у Улици Саве Ђисалова и ПУ “Чаробњак” у истој улици број 21. Допунском наредбом се налаже одговорним лицима да вештаку омогуће да се допунски изјасни како та два видео система функционишу.

Пошто се ни на јучерашњем претресу није појавила сведок Анђела Зец, донета је наредба о њеном привођењу на наредни претрес. Њој је, подсетимо, на претходном рочишту изречена новчана казна од 50.000 динара јер се није појавила у судници, иако је јој је уредно достављен позив.

Наставак суђења заказан је за 28. април.

У досадашљњем поступку сведочио је полицијски инспектор Слободан Дрманац, који је био с оштећеним Урошем Никићем у тренутку када се догодио немили догађај. Иако тада није био на дужности, јер је под суспензијом, одлучио је да, како је рекао, помогне колеги Никићу, с којим се срео у близини вртића “Чуперак”, да прате мушкарца који се понашао сумњиво. Он је тада напоменуо и да је још увек под суспензијом и да се против њега води дисциплински и кривични поступак због насилничког понашања. Дрманац је нагласио да је, иако није имао овлашћење, кренуо с колегом Никићем како би му помогао као грађанин и да су у Улици Саве Ђисалова зауставили Станковића, а инспектор Никић је повикао: “Стој, полиција“ и извадио службену легитимацију. Након тога се повукао јер је позвана полиција и отишао у правцу Улице Краљевића Марка, а убрзо је сазнао да је Никић повређен.

Осим Дрманца, саслушан је и полицијски инспектор Предраг Васиљевић, који је по налогу тужилаштва узео снимке с видео надзора, а део тих снимака је приказан у судници.

Свој исказ су дали и вештак судске медицине др Владимир Пилија, који је заједно с вештаком балистичке струке Дејаном Белићем урадио комбиновано вештачење по којем су Никићеве повреде, по оптужници, 11 убодних рана ножем у пределу ногу, окарактерисане као тешке и опасне по живот. Према речима др Пилије, Никић је због повређене артерије могао да искрвари да није било благовремене указане лекарске помоћи. Подсетимо, на почетку суђења, окривљени је, износећи своју одбрану, пред већем којим председава судија Ивана Јосифовић, признао да је 21. октобра 2020. године, у Улици Саве Ђисалова у Новом Саду, ножем скакавцем избо мушкарца, за кога, како је рекао, није знао да је полицијски инспектор.

Текст и фото: Д. Николић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести