Нова председница Уставног суда Снежана Марковић

БЕОГРАД: Судија Уставног суда Снежана Марковић (60), ступиће на функцију 26. јануара, када истиче други мандат актуелној председници Весни Илић Прелић.
 Sedište Ustavnog suda Foto Tanjug/Z.Mišić
Фото: Седиште Уставног суда Фото Тањуг/З.Мишић

Примопредаја функције председника Уставног суда биће обављена сутра у подне на седници Уставног суда, најављено је из тог суда.Марковићева је 26. децембра једногласно избрана за председника на седници Уставног суда, објављено је на сајту тог суда.

Њу је за функцију председника Уставног суда предложило осморо судија тог суда уз образложжење да је, поред осталог, као судија Уставног суда у претходне три године исказала високу стручност приликом израде одлука у предметима у којима је била задужена као судија известилац и то како у области уставних жалби, тако и у области нормативне контроле.

У образложењу је наведено и да је судија Марковић конструктивним предлозима и сугестијама на седницама Суда, Великих и Малих већа дала значајан допринос доношењу квалитетних одлука и у којима није била судија известилац.

Поред тога, како се наводи на сајту Уставног суда, за континуитет у раду Уставног суда од значаја је чињеница да је судија Марковић марта 2017. године изабрана за заменика председника Суда, те да је на тај начин активно учествовала у пословима који се тичу руковођења радом Суда.

Марковићева је дипломирала на Правном факултету у Крагујевцу 1985. године а три године касније је изабрана за судију Општинског суда у том граду.Народна скупшстина Марковићеву је 2002. године изабрала за заменика Републичког јавног тужиоца, на којој се функцији налазила до избора за судију Уставног суда.

У Републичком јавном тужилаштву, распоређена је у грађанско-управно одељење, чији је председник била.Члан је Комисије за полагање правосудног испита за предмет Трговинско, а 2014. именована је за члана конкурсне комисије за спровођење избора кандидата за судију Европског суда за људска права из Републике Србије.

Била члан радних група за припрему текстова радних верзија низа закона.Одлуком Државног већа тужилаца именована за члана Управног одбора Правосудне академије, а одлуком Правосудне академије изабрана за члана Радне групе за израду Плана и Програма јавних бележника.

За заменицу председника Уставног суда изабрана је 9. марта 2017. године.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести