Нови затвор у Панчеву у функцији од 1. октобра

Нови казнено-поправни завод у Панчеву требало би да буде отворен 1. октобра. Реч је о модерном, можда и најмодернијем затвору у региону, затвореног типа, с најсавременијим безбедносним системом.
1
Фото: Youtube Printscreen

Вредност изградње и опремања новог затвора је 23 милиона евра, од чега је Банка за развој Савета Европе кредитирала 18 милиона, док је држава суфинансирала пет милиона, углавном намењених опремању објеката.

Нови затвор имаће статус казнено-поправног завода и капацитет за 500 лица лишених слободе, односно 300 осуђеника и 200 притвореника, а налази се на путу за Баваниште. Како је раније најављивано, цео комплекс ће  имати седам зграда: две за смештај осуђеника, кухињу, управну зграду, пријавницу, зграду за посете и техничке просторије. Завод ће бити у складу са савременим стандардима, највишим степеном обезбеђења и биће опремљен посебним техничким системом заштите. На улазу ће бити непробојна стакла, КД врата најновије генерације, тунел за скенирање ствари, као и просторије за ручни претрес.

Цео комплекс је ограђен периметарским системом заштите (сигнализација се укључује у случају угрожености), а објекат обезбеђен инфрацрвеним сензорима и с више стотина камера за видео-надзор.

Посебна зграда намењена је за смештај заштићених сведока, који могу бити и део размене с другим државама – страни држављани који су у другим земљама добили заштићени статус, а који су нашој држави поверени на чување.

Казнено-поправни завод у Панчеву опремљен је намештајем и постељином произведеним у КПЗ-има у Нишу, Пожаревцу, Сремској Митровици и Васпитно-поправном дому у Крушевцу, чиме су остварене велике уштеде за буyет. Нови затвор ће имати и посебан медицински блок с неколико болничких соба за лакше случајеве, као и стоматолошку ординацију. Осим медицинског, постојаће и спортски блок, као и блок с радионицама за упошљавање осуђених лица.

Нови затвор требало би да запошљава 250 људи, од чега 170 новозапослених, који би требало да прођу посебну обуку. Најкомплекснија је обука службе обезбеђења, која ће се спроводити по посебном програму у центру у Нишу јер ће нови објекат имати највиши степен обезбеђења и биће опремљен посебним техничким системом заштите. Тај затвор ће испуњавати све стандарде Европске уније. Само пројектовање је настало по Европским затворским правилима и то је реализација свега тога. Затвор нема карауле, биће комплетно покривен камерама, што је био један од услова за Европску унију.

Након што је Влада Србије 31. децембра 2017. године формалноправно угасила  Окружни затвор у Његошевој 6 у центру Панчева, привремено седиште Казнено-поправног завода остало је на тој адреси до завршетка радова новог. Зграда је у самом центру града, у пешачкој зони, и датира из времена Марије Терезије, а план је да се преда Граду за музејски простор.

Д. Н.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести