Новосађанину Милоју Јанковићу (84) доживотна робија за обљубу детета

НОВИ САД: Новосађанин Милоје Јанковић Ј. (84) оптужен за обљубу, тада осмогодишњег дечака на Шодрошу, осуђен је јуче на доживотни затвор, у новосадском Вишем суду. Обавезан је да плати одштету за страх и душевну бол оштећеном од 500.000 динара, као и трошкове судског поступка.
Sud Novi Sad
Фото: С. Шушњевић/ Новосадска палата правде

Осуђени старац који је све време скрушено, без икаквих покрета, седео у инвалидским колицима с помагалом за слух у увету, држао је потпуно погнуту главу ка поду, од уласка до изласка из суднице, толико да се није могло оценити да ли има неке реакције на лицу, гримасе, након објављивања одлуке већа.

Њега су одвели затворски чувари назад у притвор, који му је последњи пут, продужен 6. новембра, где ће остати до упућивања у Казнено - поправни завод на издржавање казне.  

Председник већа судија Видоје Митрић казао је при образлагању пресуде да сматра да је тужилаштво на јасан и прециизан начин доказало необоривим доказима наводе из оптужнице. Оцењено је да је он крив, да је био свестан забрањености дела и да је хтео његово извршење.

- Да би задовољио свој полни нагон, он је ухватио дете за руку рекао му да пође за њим и при томе му претио да ће га бацити у Дунав. Скинуо је доњи део тренерке извадио полни орган и натерао дете да га орално доведе до сексуалног врхунца. Мени су се смучили овакви догађаји којих има више у последње време, па ћу и убудуће изрицати строге казне за оваква кривична дела. Оне би требале да утичу превентивно, казао је јуче предесник већа судија Видоје Митрић.

Како смо писали, суђење у овом предмету  почело је 2. фебруара прошле године и током суђења саслушани су оптужени, сведоци, судски вештаци, а оштећени дечак је сведочио путем видео-конференцијске везе из „скрин собе“, с обзиром да има статус посебно осетљивог сведока.

Осмогодишњак је саслушан у посебној просторији Вишег суда у Новом Саду без присуства окривљеног и других учесника поступка, а шта је рекао остало је непознато јер је суђење било затворено за јавност и због заштите малолетне жртве.

Такође, из истог разлога, не зна се ни шта су на саслушању рекли сведоци. Према незваничним сазнањима, оптужени је на почетку суђења изнео своју одбрану.

Подсетимо, окривљени је ухапшен 7. маја 2020. године због сумње да је у поподневним сатима, око 14.30 часова, одвео дечака у оближњу шуму у близини плаже Шодрош и обљубио. Њих двојица се, наводно, не познају, а тај дан су се сасвим случајно срели недалеко од некадашњег бродоградилишта, након што је осмогодишњак сам отишао од куће и пешке се упутио према Дунаву.

Према незваничним информацијама, сумња се да су они прво разговарала, да би потом старац дечака одвео у оближњу шуму код неуређене дунавске плаже Шодрош, где га је дечак орално задовољио. У том тренутку, наишле су две жене, које су, видевши призор, позвале полицију и испричале шта су виделе. Наводно, једну од њих окривљени је при сусрету појурио, покушао да шутне или чак можда и успео у томе. Једна камера је забележила окривљеног који је тада претпрошле године изгледао потпуно другачије од јучерашњег дана. Носио је брендиране наочари за сунце, обликовану брадицу и био савремено обучен и био прилично покретан.   

Он је, када је схватио да је затечен у непримереној и блудној радњи, брзо навукао панталоне или доњи део тренерке и побегао с лица места према Лиману, а жене које су га пријавиле сачекале су полицију и објасниле у ком правцу је отишао. На основу описа, убрзо пронађен и ухапшен, а по незваничним сазнањима, приликом хапшења се није опирао, нити је питао за разлог.

Малишан је пронађен сакривен у жбуњу недалеко од места где се догодио немили догађај.

По незваничним сазнањима до којих је тада дошао „Дневник”, Милоје Јанковић је на саслушању ћутао и није одговарао на питања, а у једном тренутку је само кратко рекао да би било боље да је мртав. М. Вујачић - Д. Николић  

 

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести