Новосађанка осуђена на седам година за покушај убиства секиром

НОВИ САД: Лидији Недељковић (43), окривљеној за покушај тешког убиства 12. априла прошле године у Јесењиновој улици 7, на новосадским Адицама, јуче је у Вишем суду изречена пресуда од седам година робије.
1
Фото: Dnevnik.rs

Пресуда је најблажа по закону за то дело, а притвор јој је продужен и обавезана је да плати трошове поступка.

У образложењу одлуке, судија Видоје Митрић навео је јуче да је изрекао максимално ублажену казну за поменуто дело, имајући у виду став и понашање окривљене током поступка, односно њено кајање и раздраженост приликом догађаја..

– Сматрамо да је Тужилаштво доказало да се ради о баш наведеном кривичном делу – казао је јуче судија Митрић. – Да је могуће више ублажити казну, веће би то учинило, али то по закону није могуће.      

Оптуженој, коју су приводили из притвора, приписује се да је покушала да свог партнера лиши живота у његовој кући, тупим делом секире, дугачке око метар, тако што га је ударила у главу док је спавао у кревету. 

Она је на рочишту почетком октобра прошле године изјавила да није починила кривично дело за које се терети, односно покушај тешког убиства, и при томе је остала и на последњем рочишту крајем прошлог месеца.

Она је током поступка  више пута је казала да није имала намеру да убије. Пред великим већем раније је напоменула и да га је волела те да му није била партнерка у пролазу.

Иначе, оштећени Душан Дражић (52), који ради у Сједињеним Америчким Државама, дошао је на рочиште лане у децембру, након неколико упућених судских позива. Он је крајем децембра признао да јесте било неких планова о Лидијином одласку у Америку, и да се она доселила у његову кућу, али да је временом схватио да се она тамо не би снашла, пре свега јер не зна енлески, а питање је, по његовом схватању, да ли би га тамо и научила.

Додао да нису били у ванбрачној заједници, већ у емотивној вези. Рекао да није било чврстих договора о Лидијином доласку код њега у Америку, али је навео да он тамо вози камион и да је било речи о томе да заједнички отворе транспорну фирму у којој би и она возила камион.

– Неколико месеци пре тог догађаја сам увидео да сам погрешио у намерама с Лидијом – изјавио је Душан Дражић. – Ми смо укупно били заједно мање од три месеца за те три године док је она становала у мојој кући на Адицама. Био сам неодговоран и нисам јој саопштио да је дошао крај. Пре кобног догађаја, упознао сам једну Београђанку с којом сам остварио сексуалне контакте и с којом се још виђам. Грешка је што сам све то неозбиљно схватио и нисам јој одмах ставио до знања. У томе сам погрешио.

Тим поводом оптужена Лидија Недељковић рекла је да је оштећени у том предмету долазио из Америке, где има посао, а она је повремено радила у Швајцарској, чувала децу, али и сређивала кућу у којој су живели у Новом Саду.

– Била сам јако љута кад сам видела да је послао поруку другој жени – додала је на једном рочишту.

Заступница оптужног акта заменица вишег јавног тужиоца Јадранка Дутина је у завршној речи навела да сматра да је у поступку доказано да је окривљена починила покушај тешког убиства у афективном стању, уз бес услед љубоморе.

– Током поступка одбрана није оспоравала радњу дела – казала је Јадранка Дутина. – Дакле, тај део оптужнице је неспоран, али она тврди да није желела да лиши живота. Она га је ударила у главу тупим делом секире, док је беспомоћно спавао.

Заменица тужиоца је нагласила да је окривљена могла изабрати било који други део тела, али је то урадила на подмукао начин, знајући да удара у витални део тела.

Адвокатица Биљана Пејовић нагласила је да је њена брањеница реаговала у стању беса у потпуном растројству.

– Из ње су изашле све емоције у једном ударцу секиром – казала је Биљана Пејовић. – Била је ноћ, она сама, могла је да убије да је хтела. Лидија је детиње наивна, олако је поверовала његовим обећањима. Њу је сломила превара.    

М. Вујачић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести