НС: Брутално претучен младић у својству оштећеног саслушаван три сата 

НОВИ САД: Више јавно тужилаштву јуче је наставило да води истрагу у случају, одбеглог, па ухапшеног, црногосрског држављанина Ивана Контића (30) осумниченог да је бруталним пребијањем покушао да убије 28-годишњег младића, у Јеврејској улици у Новом Саду 24. августа ове године.
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Више јавно тужилаштвo у Новом Саду фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Око три сата је трајало јуче детаљно саслушање оштећеног М. М. (28) у Вишем јавном тужилаштву у Новом Садуу којег је, како се сумња, 24. августа ове године, брутално пребио Никшићанин Иван Контић (30), који је ухапшен у Црној Гори и чека се скоро његово изручење Србији.

Саслушању М. М. је присуствовао његов адвокат Боривоје Боровић, а потом су саслушани и  сведоци. Присуствовакли су и браниоци окривљених , првог међу њима Ивана Контића, адвокати Зора Добричанин Никодиновић и Дејан Бугарски и браниоци, још двојице окривљених који су због овог догађаја провели у притвору месец дана.

У наставку истраге, следи разматрање доказних предлога одбране, сазнаје “Дневник” незванично.   

Иначе пре десетак дана Црна Гора одобрила је да се Србији изручи Никшићанин Иван Контић. Министарство правде Србије послало је властима  Црне Горе молбу за његово изручење, након што се у медијима и на друштвеним мрежама појавио снимак бруталног пребијања у Новом Саду  На снимку се види бесомучно ударање мушкарца и након што  је оборен, ломљење његове руке.

О његовом изручењу до јуче нема званичних најава.

Службеници црногорске полиције ухапсили су Контића 11. октобра, у изнајмљеном стану у подгоричком насељу Забјело. Мада су полиција и тужилаштво знали за догађај неколико дана, из до сада необјашњених разлога који су довели до непостојања координације у раду ових институција, Контић се слободно кретао и отишао у Црну Гору. Чак је 8. септембра био у новосадском тужилаштву због опортунитета за друго кривично дело.  

Подсетимо да су у вези с овим догађајем  Огњен Л. (30) и Лука В, осумњичени за саучесништво. Обојици окривљених, којии се доводе у везу са случајем бруталног пребијања младића, истекао је  притвор почетком октобра који им је одређен до 30 дана.

Огњен Л. (30) окривљен за учествовање у тучи, у којој је пребијен М. М, упућен је одмах на годину дана издржавања, раније изречене казне, али у кућном затвору. Он је претходно осуђен због кривичног дела држања и ношења оружја  у  стицају с угрожавањем сигурности.

Лука В. (38) који окривљен за помоћ учиниоцу после почињеног кривичног дела (Огњену Л.)  пуштен је на слободу, казао је тада за „Дневник“ бранилац обојице, Горан Карадаревић, који је и јуче био присутана у тужилаштву и постављао питања оштећеном и сведоцима.     

Како смо писали, ова двојица окривљених ангажовалии су четворицу новосадских адвоката, који су захтавали изузећа поступајућег заменика тужиоца и тужилаштава, о чему још није донета одлука. Бранилац окривљеног Луке В., адвокат Петар Цветковић, напоменуо је за наш лист, да је одбрана поднела предлог за укидање притвора и да је он усвојен, јер се ради о примени одредаба о скраћеном поступку. Он је јуче најавио да ће одбрана ове двојице окривљених у што краћем року доставити доказне предлоге за истражни поступак.

Ова двојица осумњичених су приведени 13. септембра. С обзиром на то колике су запрећене казне за поменута кривична дела, притвор није било могуће продужити, те су они пуштени по истеку 30 дана, од дана када им је притвор одређен, након лишења слободе.

Четворица новосадских адвоката су на почетку истражног поступка затражили изузеће тужилаца на више нивоа, али им је тај предлог ообијен, па је истрага настављена, јрдино што су се њој прикљуцило двоје њихових београдских колега..     

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести