Од почетка године утајено 7,3 милијарде динара пореза

БЕОГРАД: Порезници су открили од почетка године више од седам милијарди динара утајеног пореза, што је за око четвртину више него лане.
s
Фото: pixabay.com

Не престају покушаји шверца акцизне робе, а откривено је и двоструко више "фантомских" предузећа, преноси РТС.

Уз "фантомске" фирме и предузећа за прање пара, која се оснивају због избегавања плаћања пореза, има и оних која настају да би остварила право на повраћај ПДВ - а.

Тако су три таква предужећа у организацији власнице књиговодствене агенције из Ћуприје, за годину дана присвојила 10 милиона динара из државне касе.

"Они су сваког месеца предавали фиктивне ПДВ пријаве које је сачињавала власница књиговодствене агенције и на основу лажног садржаја, из тих пореских пријава, захтевали поврацај ПДВ-а. Новац од повраћаја ПДВ-а предавали су власници књиговодствене агенције", каже координатор Пореске полиције Иван Ивановић.

Посебан је случај у Суботици где су два предузећа која су правила лажне фактуре и кривотворене банкарске изводе, покушавши тако да им, мимо опорезивања, остане више од 500 милиона динара.

У протеклих шест месеци ухапшено је 72 оптужених за утају пореза, а поднето је и 665 кривичних пријава за више од 900 кривичних дела.

"Извршењем поменутих кривичних дела избегнуто је плаћање пореза у укупном износу од 7,3 милијарде динара, што је за око 26 одсто више него у истом периоду прошле године", истиче Ивановић.

У првој половини године, у односу на исти период прошле, за 50 одсто је опао шверц цигарета, док је, судећи по запленама, за толико скочио нелегалан промет резаног дувана у листу.

Одузето је 55.000 литара нафте, 3.000 литара алкохола и више од тоне кафе.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести