Одложено суђење Горану Давидовићу и Недељку Пешићу

Суђење неформалном вођи забрањене организације „Национални строј” Горану Давидовићу и Недељку Пешићу, оптуженима за изазивање националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, одложено је у Вишем суду у Новом Саду.
firer1.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Судија Слободанка Гутовић је главни претрес одложила на предлог адвоката Светислава Јоцковића, браниоца другооптуженог Недељка Пешића из Шапца, који одговара за исто кривично дело. Јоцковић је обавестио суд да због годишњег одмора није примио позив за јучерашње рочиште.

Давидовићу се за инцидент на Антифашистичком маршу одржаном октобра 2007. године у Новом Саду суди у одсуству јер је у Италији. Одлука о томе донета је још 24. септембра 2009. године.

У наставку доказног поступка требало би да буде емитован снимак инцидента од пре готово десет година. Након тога требало би да се одлучи о предлогу бранилаца двојице оптужених да се као сведоци саслушају припадници Жандармерије, њих петнаест, који су тога дана обезбеђивали скуп код Дома Војске у Новом Саду. Ако би тај предлог био одбијен, у наставку суђења би још преостало да се изнесу завршне речи и изрекне првостепена пресуда.

На почетку суђења 17. октобра 2016. године, након дугогодишњег одлагања, Недељко Пешић је негирао припадност било каквој организацији или политичкој партији. По његовим тврдњама, није било туче између групе која је била у ресторану Дома Војске, у којој је он био, и учесника Антифашистичког марша.

Инцидент се, подсећамо, догодио у поподневним сатима 7. октобра 2007. године, када су се код Дома Војске сукобили припадници „Националног строја” и учесници Антифашистичког марша.

Осим за то кривично дело, Давидовић и Пешић су се теретили и за насилничко понашање, али је на припремном рочишту крајем октобра 2015. године констатовано да је Више јавно тужилаштво одустало од те оптужбе.

Подсећамо, сведок Предраг Голубовић из Прибоја, који је првобитно био оптужен, али је Тужилаштво одустало од његовог гоњења, раније током суђења је изјавио да Горана Давидовића и Недељка Пешића не познаје и да их је први пут видео тек када су ухапшени.

Говорећи о ономе што се дешавало у Дому Војске и испред њега, где се, како је рекао, случајно затекао, Голубовић је рекао да су људи из колоне који су пролазили туда, били бучни и агресивни.

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, први су почели да бацају каменице у правцу ових што су били у дворишту Дома Војске, док су момци на које су летеле каменице гестакулирали рукама. Они су, по причи Голубовића, у Дому Војске имали српске заставе и узвикивали су „Србија, Србија”, док су они с друге стране имали црвене заставе и заставе неких невладиних организација и викали су „Фашисти”.

Наставак суђења је заказан за 16. октобар, десет година након инцидента.

Обустављен поступак против петорице, двојица признала кривицу

Суд је обуставио поступак и против Радомира Дицкова, Уроша Стојановића, Данијела Петровића, Владе Неговановића и Предрага Голубовића, који су такође били оптужени за насилничко понашање. Они су раније због тога кажњени у Прекршајном суду.

Двојица, Долф Поспиш и Предраг Миловановић су признали кривицу и нагодили се с Тужилаштвом. Поспиш је добио јединствену казну од годину и четири месеца затвора због насилничког понашања и изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости, док је Миловановић добио шест месеци затвора због насилништва.

Оптужница подигнута 2008. године

Оптужница, којом су се Горан Давидовић, Недељко Пешић и Долф Поспиш теретили да су се попели на ограду Дома Војске и започели вербални и физички сукоб с учесницима Антифашистичког марша, подигнута је децембра 2008. године. Због насилничког понашања оптужени су били и Радомир Дицков, Урош Стојановић, Данијел Петровић, Влада Неговановић, Предраг Миловановић и Предраг Голубовић.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести