Одлуку о кућном затвору за глумца донео сомборски Виши суд

Виши суд у Сомбору саопштио је јуче да су нетачно објављене информације, које су пренете с одређених портала, а нису добијене од овлашћеног лица Вишег суда у Сомбору, да је тај суд, „по налогу Врховног касационог суда, а поводом захтева за заштиту законитости, поднетог од стране браниоца окривљеног Ј. Г., преиначио казну затвора у трајању од десет месеци изречену окривљеном Ј. Г. у казну која ће се извршавати у кућним условима, и то без електронског надзора”.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

У саопштењу суда, достављеном јуче нашој редакцији, наводи се да је „пресудом Основног суда у Сомбору од 19. марта 2019. године, која је преиначена пресудом Вишег суда у Сомбору од 13. септембра 2019. године, у делу одлуке о кривичној санкцији, оптужени Ј. Г. оглашен кривим због извршења кривичног дела недозвољених полних радњи из члана 182, став 1 Кривичног законика, у вези с кривичним делом обљубе над немоћним лицем из члана 179, став 1 Кривичног законика, и осуђен на казну затвора од десет месеци, уз изречену меру безбедности забране приближавања и комуникације с оштећеним у трајању од шест месеци, с тим да се време проведено у затвору не урачунава у време трајања те мере”.

У саопштењу се даље наводи да је, молба браниоца окривљеног, ради измене начина извршења казне затвора од десет месеци по наведеној преиначеној пресуди Основног суда у Сомбору од 21. новембра 2019. године одбијена као неоснована.

Додаје се да је „решењем ванпретресног већа Вишег суда у Сомбору од 26. децембра  2019. године, којем је председавао судија Небојша Перовић, усвајањем жалби осуђеног и његовог браниоца, преиначено решење судије за извршење кривичних санкција Вишег суда у Сомбору, тако што је усвојена молба осуђеног Ј. Г. и одређено да се казна затвора у трајању од десет месеци, изречена наведеном пресудом, извршава у просторијама у којима осуђени станује, уз примену електронског надзора”.

У образложењу наведене одлуке ванпретресног већа Вишег суда у Сомбору, између осталог, стоји да „би се сврха кажњавања могла постићи и издржавањем казне у просторијама у којима осуђени станује... затим чињеница да није осуђиван, одсуство тежих последица код оштећеног и да се радио о изолованом догађају у досадашњем животу окривљеног... затим чињеница да је осуђивани јавна личност, глумац, па је и сама осуда за такво кривично дело изазвала осуду јавности изражену кроз медије, која је несумњиво неповољно утицала на његову глумачку каријеру, што такође представља вид санкције која ће утицати на осуђеног да не врши кривична дела”, наводи се у саопштењу портпарола Вишег суда у Сомбору мр Манеле Оперта Подунавац.

С. Х.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести