Окривљени за убиство ћеркице и супруге био урачунљив

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду  је настављено суђење Арпаду Сабоу, званом Арпи (30), с пребивалиштем у Липару, код Куле, а боравиштем у Ветернику, окривљеном да је лане усмртио супругу и ћеркицу.
Arpad Sabo  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Арпад Сабо Фото: Дневник.рс

Окривљени је наставио да се брани ћутањем, а у име комисије судских вештака налазе је образлагала др Гордана Мишић - Павков.

Оно што је најважније у овом тренутку за главни претрес, у налазу и мишљењу експерата наводи се да је окривљени у време извршења дела био урачунљив. Вештаци су закључили да је његова способност да схвати значај дела била смањена, али не до битног степена.

Судаски вешак Мишић - Павков је навела о чему је давао исказ оптужени препричавањем догађаја, и о утврђивању алкохолемије на основу понашања, али не личног исказа окривљеног и прерачуна. Он је приликом прегледа казао да му је тешко, да није био у стању да говори о догађају, али га се, наводно, сећа и често га сања.  

Потом је прихваћен предлог заступника оптужног акта Александре Лучић - Пфајфер да се уради допунско ДНК вештачење. Наиме, ДНК анализу образлагала је на претходном рочишту судски вештак Јелена Тошић, која је навела да на дршци ножа који је вештачен нема трагова окривљеног нити видљивих трагова крви. Такође, казала је да је на сечиву било трагова крви који су вешатачени.

По досадашњем вештачењу, с великом вероватноћом може се тврдити да се брис тамноцрвених мрља  доводи у везу с убијеном ћеркицом Николином, али не и са супругом окривљеног, Славицом.

На споју сечива и дршке ножа налази се битан траг, који није вештачен а могло би да се ради о значајним остацима крви оптуженог

После тог излагања, заменица вишег јавног тужиоца Александра Лучић Пфајфер је питала да ли је вештачен и део сечива који улази у дршку где има неких трагова, а када је добила одговор да није, наговестила је да ће тражити допунско вештачење поменутог ножа.

Судски вештак Јелена Тошић је нагласила да се у лабораторији Националног криминалистичко-техничког центра раде вештачења  крви, пљувачке и семене течности те да је ново вештачење наведеног ножа могуће ако је он чуван у одговарајузћим условима, прописно запакован, на собној температури, и да није био изложен директној сунчевој светлости у простору с одговарајућом влагом.

Александра Лучић Пфајфер је  изјавила да је проверила у каквом стању је чуван у полицији нож и да је тај доказ држан у адекватним условима, те да се анализа може поновити јер се по њеним уверењима на споју сечива и дршке налази битан траг, који није вештачен а  могло би да се ради о значјним остацима крви оптуженог. 

Оптужени је, као и на претходним рошиштима, само гледао у фиксирану тачку пред собом и деловао као да није битно заинтерсован за процес.

По наводима оптужнице, Арпад Сабо се терети да је у ноћи између 14. и 15. августа прошле године у Ветернику, у Книнској улици 39, с умишљајем лишио живота своју супругу Славицу Сабо и ћеркицу, рођену 12. априла исте године. Њему се приписује да их је у стану, у којем је становао као подстанар са супругом и ћеркицом, усмртио након свађе са Славицом.

Он је над супругом применио физичку силу у купатилу у намери да је лиши живота, тако што јој је прво задао ударце по глави и телу, након чега је кухињским ножем, са сечивом дугачким око 20 центиметра, задао три убодне ране и једну резну по врату, при чему су пресечени мишићи предње стране врата и велики крвни судови врата, те је она преминула на лицу места.

Након тога је ћеркици, која је имала четири месеца, стиском шаке о главу, нанео прелом темених костију и истим ножем нанео резну рану у пределу предње стране врата дугачку десетак центиметара. При томе је био свестан да јој задаје повреде у делу тела где су витални органи и да ће је лишити живота, чиме је починио кривично дело тешког убиства, наводи се у оптужници.

Окривљени је наведене радње починио кад су му способност да схвати значај дела и могућност управљање својим поступцима били смањени, али не до битног степена, наводи се у оптужном акту који заступа заменица вишег јавног тужиоца Александра Лучић.

Наставак главног претреса заказан је за 30. новембар, када се може очекивати саслушање судског вештака за ДНК, али је одмах одређен и додатни, резервни, термин 27. децембар, у случају да налаз не буде завршен до првог термина. Тада би могло доћи до изношења завршних речи, односно краја суђења.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести