Окривљеном за убиство братанца у Силбашу прети до 15 година робије 

У новосадском Вишем суду јуче је завршен главни претрес у којем је за убиство свог братанца оптужен Јанко Михаљ (67) из Силбаша.
1

По наводима оптужнице, окривљени је после жучне свађе, 6. априла прошле године усмртио Владу Михаља (50) у његовој кући у Улици Ђуре Јакшића. Пре него што је задао смртоносни ударац у витални део врата, али и убодне ране ножем у пределу леђа и резне по шакама, избила је међусобна туча.  

– Очигледно је да њих двојица нису могли ни један без другог ни заједно, по изјавама оптуженог и сведока – казала је у завршној речи заменица вишег јавног тужиоца Ксенија Дајановић. – Ни тешко болесна супруга настрадалог, која је присуствовала догађају, није хтела да улепшава оно што је гледала да би стала на страну оштећеног. Додала је да је и њен муж волео да пије. Сматрам да њен исказ можемо прихватити и он се уклапа с налазима вештака.  

Заступница оптужног акта навела је да је оптужени у детаљима описао шта се десило пре и после убиства, али код самог убиства има празнину у сећању.    

– Ипак, он је дошао у братићеву кућу, могао је да оде пре сукоба, али није ни позвао Хитну помоћ, а само формално изражава жаљење због онога што се десило. У својој одбрани говори само о себи и својим потребама. У прилог оптужби иде и налаз и мишљење комисије вештака Клинике за психијатрију Клиничког центра Војводине. Предлажем да се окривљени казни по закону, ако треба да се изјасним, онда максималном казном за кривично дело убиства, уз изрицање мере обавезног лечења од алкохолизма и уз надокнаду трошкова насталих у истрази и на претресу – закључила је заменица ВЈТ-а Ксенија Дајановић.   

Окривљени је јуче одлучно тврдио да није алкохоличар. Казао да је прво братић  њега напао и да му није јасно због чега. Наводно, имао је око себе неке „алатке” као да се спремао за тај сукоб 

– Задобио том прииком 60 шавова, насрнуо је из близине на мене бејзбол-палицом, тешком пепељаром и разбијеном ракијском флашом – изјавио је окривљени. – Зајахао ме је док сам лежао, док нисам успео да извучем једну руку, искобељам се и рекао му: „Нећеш ти мене тући, балавче један”.

Додао је да му је ођедном пала „клапна на очи” и да не зна шта му би.

– Влада је целог живот био агресиван. Отпуштен је због тога из војске и није волео да ради, украо ми је десетине литара ракије, а ја за собом имам 40 година радног стажа и никад никога нисам напао. Сада, у пензији, доживео сам ово – причао је окривљени пред већем којем председава судија Срђан Савић.      

Бранилац окривљеног по службеној дужности адвокат Александра  Видић била је мишљења у завршној речи да се у том поступку ради евентуално о кривичном делу убиства на мах, наводно, услед јаке раздражености.

За то дело је запрећена казна до осам година затвора, док је за убиство, „обично”, које стоји у оптужно акту, запрећено пет до 15 година. Она је као олакшавајуће околности навела, између осталог, да њен брањеник није кажњаван, да је у позним годинама, да има породицу, децу и унучад, те да је кобном приликом и сам задобио тешке телесне повреде, као и да је у време извршења дела, које је делимично признао, био је под утицајем алкохола. 

Председник већа судија Савић заказао је објављивање пресуде за прексутра. 

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести