Основни суд у НС: С медијатором  брже и јефтиније до договора 

– Основни суд у Новом Саду у наредном периоду планира да се значајније активира ради афирмисања решавања судских спорова у поступку медијације, као мирног, вансудског решавања поступака – најавила је јуче на сесији судија, вршилац функције председника тог суда Тамара Радовић.
1
Фото: Dnevnik.rs

Иначе, у том алтернативном поступку, који се показао као веома користан у развијеним земљама, медијатор, као треће лице, непристрасно и неутрално, помаже странкама у сукобу да преговором дођу до заједнички прихватљивог решења. Може то бити спор око међе или капије, у породици и међу партнерима, а у којем стране седну да се добровољно договоре.

– Првенствена улога је да се убрза поступак – рекао је јуче пред бројним судијама и новинарима, на скупу који је организовао новосадски Основни суд, директор Правосудне академије Ненад Вујић. – Неће то ићи преко ноћи. На пример, у Канади је прве године на такав начин решено седам процената спорова, наредне 12 одсто, онда је уследило 25 процената, а четврте године чак 63 одсто. Треба сачувати време судија за теже и компликованије случајеве којима ће се посветити.

Судија Апелационог суда у Новом Саду Оливера Пејак Прокеш, која је као представник судова, између осталих, члан радне групе формиране при Министарству правде за стварање и унапређење услова за решавање судских спорова у поступку медијације, оценила је да се ради о правом начину да се реши спор. Навела је да је закон донет пре четири године, и да до сада имамо око 500 обучених медијатора. Она је рекла да ће и судије можда ићи, ако затреба, и ван територијалне надлежности да би се решио неки спор, ако су позване тим поводом.

– Треба нагласити да кадрова имамо – напоменула је она. – На тај начин смањиће се велики број предмета. Ради се о брзом и јефтином решавању спорова.

Судија Тамара Радовић упознала је присутне са свим планираним активностима Основног суда, али и подробније објаснила за „Дневник” о чему се ради и предностима таквих алтернативних поступака.

– Укратко, очекујемо да медијација доведе до бржег и ефикаснијег начина решавања спорова, са што мање трошкова за све учеснике у поступку. Медијација се може покренути уз помоћ једног или више посредника – медијатора, пре или у току судског поступка, као и току поступка по правним лековима и све до окончању извршног поступка. Поступак медијације је хитан и најчешће се окончава у року од 30 до 60 дана – казала је судија Радовић.

Она је додала да је медијатор треће лице, неутрална страна која странкама у спору помаже да успоставе комуникацију и пронађу заједничко прихватљиво решење јер је непристрасан и има једнак третман за све. Он нема право да немеће одлуку и могућа решења и обавезан је на поверљивост.

Тамара Радовић је најавила да ће новосадски Основни суд већ у наредних неколико седмица формирати посебан тим који ће бити задужен да информише грађане о томе који су то судски спорови у поменутој институцији које је могуће решити у поступку медијације, ко су медијатори из надлежности тог суда пред којима може бити покренут поступак медијације, какав исход тај поступак може донети и о осталим детаљима из те области.

  М. Вујачић

Фото: С Шушњевић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести