Осуђен на 18 година затвора због обљубе малолетне усвојенице

ЗРЕЊАНИН: Након окончања главног претреса у кривичном поступку у којем је јавност била искључена, Виши суд у Зрењанину је објавио пресуду, којом је окривљеног С. Д. из једног села у Севернобанатском управном округу осудио на јединствену казну затвора од 18 година.
zrenjanin sud, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На основу оптужнице Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину, против окривљеног је вођен кривични поступак због два продужена кривична дела силовања. Он је силовао своју усвојеницу, и то у периоду када је била млађа од 14 година, као и у периоду када је била малолетно лице старијег узраста.

„У свим случајевима окривљени је малолетницу принуђавао на обљубу и с обљубом изједначен чин”, наводи се у пресуди.

Суд је С. Д. изрекао и меру забране приближавања и комуникације са жртвом у трајању од три године.

Незадовољан пресудом суда, с обзиром на то да не постоји нити једна олакшавајућа околност на страни окривљеног, јавни тужилац је најавио да ће изјавити жалбу на пресуду.

„Тужилаштво ће предложити да се окривљени осуди на максималну казну затвора од 20 година, која је била прописана Кривичним закоником у време извршења кривичних дела. Иначе, последњим изменама кривичноправног законодавства, које се примењују од 1. децембра 2019. године, за то кривично дело је као максимална казна предвиђен доживотни затвор”, саопштило је зрењанинско тужилаштво.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести