Осумњиченима за отмицу тинејџера одређен притвор

Новосађанима Б. Г. (20),  С. Б. Ђ. (20) и Р. М. (20), који су у недељу ухапшени заједно са С. М. (17) због отмице Н. Т. (18) из Сремске Каменице, одређен је притвор, сазнаје "Дневник".
sud novi sad NST
Фото: Дневник (Архива, Никола Стојановић)

- Због основане сумње да су извршили кривично дело отмица осумњиченима Б. Г., С. Б. Ђ. и Р. М., судија за претходни поступак Вишег суда у Новом Саду одредио је притвор до 30 дана због постојања околности које указују да ће ометати кривични поступак утицајем на сведоке. Притвор им је одређен и због особитих околности које указују да би могли у кратком временском периоду да понове кривично дело и због начина извршења и тежине кривичног дела који су довели до узнемиравања јавности. Осумњичленом Б. Г. одређен је притвор и због околности које указују на опасност од бекства. Њему се поред кривичног дела отмица ставља на терет и кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности на штету више полицијских службеника Полицијске управе Нови Сад. Осумњиченом С. Б. Ђ. се поред кривичног дела отмица, ставља на терет и кривично дело фалсификовање исправе - рекла је за наш лист портпарол новосадског Вишег суда Јелена Остојин.

Њих тројица су прво били саслушани у Вишем јавном тужилаштву које је предложило новосадском Вишем суду одређивање притвора и донело наредбу о спровођењу истраге против три лица због постојања основа сумње да су Б. Г., С. Б. Ђ. и Р. М., у групи са малолетним М. С. у односу на кога се поступак води одвојено, извршили кривично дело отмица, кажњиво Кривичним закоником Републике Србије казном затвора у трајању од пет до 18 година, уз основе сумње да је Б. Г. извршио кривично дело напад на службено лице у вршењу службене дужности на штету више полицијских службеника Полицијске управе у Новом Саду кажњиво казном затвора у трајању од три до 10 година, као и да је С. Б. Ђ. извршио кривично дело фалсификовање исправе, кажњиво казном затвора у трајању од три месеца до три године.


Бранили се ћутањем

Тројица двадесетогодишњака Б. Г., С. Б. Ђ. и Р. М., који се сумњиче да су силом одвели и задржали осамнаестогодишњака из Сремске Каменице у намери да од његових родитеља изнуде новац, како "Дневник" незванично сазнаје, данас су се на саслушању бранили ћутањем, осносно искористили су своје законско право да не износе одбрану.


У циљу заштите жртве отмице, јавни тужилац је оштећеном Н. Т. решењем одредио статус посебно осетљивог сведока.

Они су, како наводе у ВЈТ, 5. фебруара силом одвели и задржали оштећеног Н. Т. у намери да од његових родитеља изнуде новац.

- У току до сада предузетих радњи и мера на основу захтева или наредби јавног тужилаштва, и поред покушаја осумњичених да се дају у бекство, сва осумњичена лица су ухапшена, те им је одређено задржавање у трајању до 48 часова, у ком року су приведени и саслушани у тужилаштву на околности извршења кривичних дела која им се стављају на терет - наводе у новосадском Вишем јавном тужилаштву и истичу да ће  у складу са законом спровести истрагу, у оквиру које ће прикупити све доказе и предузети све потребне радње ради доношења јавнотужилачке одлуке, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Дан раније, седамнаестогодишнем С. М. је судија за претходни поступак Вишег суда у Новом Саду одредио притвор до 30 дана због основане сумње да је извршио кривично дело отмица.

Како је за наш лист појаснила портпарол Вишег суда у Новом Саду Јелена Остојин, њему је притвор одређен због постојања околности које указују да ће ометати поступак утицајем на сведоке, због особитих околности које указују да би могао у кратком временском периоду да понови кривично дело и због начина извршења и тежине кривичног дела који су довели до узнемирења јавности.

Подсетимо, осамнаестогодишњи Н. Т. је киднапован у ноћи између 4. и 5. фебруара, на улици, у близини његове куће у Сремској Каменици.

Њега су отмичари киднаповали након што га је око један иза поноћи сестра довезла са рођендана.

Он се, како каже наш извор, због телефонског разговара задржао на улици, да би му у једном моменту пришли отмичари са фантомкама, попрскали бибер-спрејом, ставили му траку преко очију, стрпали у гепек и одвезли.

После неког времена, отмичари су позвали оца отетог младића и тажили новац, о чему је он одмах обавестио полицију.

Како су потврдили у Полицијској упреави Нови Сад, отмицу је, у ноћи изме?у суботе и недље, око 3.30 часова,  пријавио отац отетог младића, коме су тражили 200.000 евра, како би му вратили сина.

Истог момента су оперативци ПУ Нови Сад кренули у потрагу за отмичарима, да би после интензивне потраге на подручју града. Киднаповани младић је пронађен неповређен на Клиси код градске депоније, у гепеку аутомобила.

Оперативци новосадске полиције су лишили слободе Р. М., С. Б. Ђ., Б. Г. и седамнаестогодишњака који је, наводно, брат М. Р. за кога се сумња да је познавао отетог тинејyера.

Д. Николић

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести