Ове године 31 жртва трговине људима у Србији

НОВИ САД: Европски дан борбе против трговине људима биће обележен данас, а по доступним подацима Центра за заштиту жртава трговине људима „Астра”, може се видети да је током ове године било 115 пријава трговине људима, идентификована је 31 жртва, од чега 28 жена и девојчица и три мушкарца.
trgovina ljudima pixabay
Фото: pixabay.com

„Астра” тим је, поводом Европског дана борбе против трговине људима, обновио кампању „Голе чињенице”, која је актуелна и након десет година иако су се трендови, модус операнди трговаца људима, начини врбовања жртава променили у складу с технолошким и друштвеним променама, али чињенице о свеприсутности трговине људима су и даље остале исте.

– Када говоримо о проблему трговине људима, морамо имати у виду да се трендови  мењају у складу с променама у друштву – каже за „Дневник” пи-ар “Астре” Катарина Ивановић. – Најчешћи начин врбовања жртава за ланац трговине људима је путем пословних понуда, које сада све више наши грађани проналазе путем интернета и друштвених мрежа. Осим пословних понуда, присутни су и други начини врбовања, као што је лажно заљубљивање, понуда за школовање у земљи или иностранству, али ретко када су у питању отмице. 

Она наглашава да трговци људима веома добро знају које су потребе њихових потенцијалних жртава, па самим тим и њихове понуде иду у циљу задовољавања тих потреба.

Најчешћи фактори који доводе до трговине људима су сиромаштво, незапосленост, лоше социјалне, политичке прилике у земљи, али и сан о бољем животу, потрага за послом, зарадом и сигурношћу.

У последње време све је теже препознати ризичне пословне понуде јер су све реалније и суптилније упаковане, тако да се не може лако  проценити да ли је у питању превара или потенцијална експлоатација.

– Велики број пословних огласа појављује се на интернету и друштвеним мрежама, али је приметан и све већи број индивидуалних посредника који путем страница на друштвеним мрежама нуде посао, најчешће у иностранству. Често су то новчане преваре, али неретки су случајеви да се иза пословних понуда крије радна експлоатација или неки други облик трговине људима – каже Катарина Ивановић, и подсећа на то да је „Астра” још 2002. године покренула СОС телефон за жртве трговине људима, који је до данас једини лиценцирани СОС телефон специјализован за пружање подршке жртвама трговине људима. „Астрин” СОС телефон пружа услуге бесплатно, а број је 011/785-00-00.

Од настанка „Астриног” СОС телефона до данас примљено је више од 35.000 позива, међу којима је већина директно у вези с трговином људима, док су трећина позиви у којима грађани проверавају ризичне пословне понуде које их могу увести у ланац трговине људима.

У претходних 16 година идентификоване су 503 жртве различитих облика експлоатације, већином жене и девојчице које су сексуално експлоатисане. Свим жртвама је пружена помоћ да би превазишле физичке и психичке последице које експлоатација узрокује. Најчешће су потребне медицинска, психолошка, правна помоћ, али и алтернативни смештај, наставак школовања и економско оснаживање у циљу што бржег и ефикаснијег опоравка.

– У процесу реинтеграције и социјалне инклузије жртава трговине људима битно је да учествују сви актери који пружају различите врсте помоћи, али и да запослени у другим институцијама – полицији, тужилаштву, судству – буду сензитивисани за рад са жртвама трговине људима да не би дошло до њихове секундарне виктимизације, а самим тим и споријег опоравка. Програми подршке и помоћи за жртве требало би да буду креирани су складу с индивидуалним потребама и капацитетима жртве – каже Катарина Ивановић.


Наши држављани најчешће жртве

По подацима Центра за заштиту жртава трговине људима, у јануару ове године идентфикована је једна жртва трговине људима, а реч је о држављанки Републике Србије. У фебруару су идентфиковане три наше држављанке које су биле жртве трговине људима. У марту је било 10 жртава трговине људима, од чега девет држављанки Србије и један држављанин Пакистана.

У априлу су формално идентфиковане четири жртве – држављана Републике Србије. У мајуи јуну  је било по пет жртава трговине људима, а сви су држављани РС. У јулу је идентификована једна жртва, држављанка Албаније, док је у августу идентификовано две жртве, а ради се о нашим држављанкама.


Трговина људима једна је од најкомплекснијих криминалних појава које погађају савремено друштво и представља кршење људских права загарантованих међународним правом и националним законодавством. Зато је борба против трговине људима комплексна и захтева координацију свих релевантних органа и институција, локалне заједнице, невладиног сектора, уз обавезну међународну сарадњу.

Приликом отварања твининг-пројекта „Подршка јачању борбе против трговине људима” крајем септембра, директор полиције Владимир Ребић подсетио је на то да су у свим полицијским управама у Србији у марту формирани полицијски тимови за сузбијање трговине људима.

– Њихов задатак је да проактивним приступом, у сарадњи с надлежним тужилаштвима, допринесу већој ефикасности у процесуирању осумњичених и откривању кривичних дела трговине људима – рекао је тада Ребић, и истакао да твининг-пројекат, који се спроводи уз подршку ЕУ и у чијој реализацији су партнери министарства унутрашњих послова Аустрије и Словеније, треба да унапреди координацију релевантних институција у борби против трговине људима, као и међународну сарадњу.

Сврха тог пројекта је да се кроз јачање капацитета Министарства унутрашњих послова и проактиван приступ повећа ефикасност у откривању случајева трговине људима, делује превентивно и да се жртве заштите још у фази врбовања. Пројекат ће допринети и испуњењу критеријума за приступање Србије Европској унији и спровођењу акционих планова за поглавља 23 и 24, кроз јачање капацитета релевантних институција за борбу против свих облика трговине људима и заштите жртава у складу с најбољом праксом Европске уније.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести