Пет година таксисти за превоз малолетника у пљачке

Александар Маријаш (28) осуђен је јуче на пет година затвора због четири оружана разбојништва почињених 2017. године у четири новосадске продавнице, с више малолетника.
Sud Novi Sad
Фото: С. Шушњевић/ Новосадска палата правде

Према њима је раније завршен раздвојен судски поступак, а њему се приписује да их је развозио такси возилом у пљачке по двојицу или тројицу , сачекивао их да изађу с пленом који су потом делили и помагао им да брзо напуштају места догађаја.

Пљачке су почињене уз фантомку и уз пластичне маске “анонимус”, ножеве и реплику пиштоља.

Малолетницима је раније изречена васпитна мера појачаног надзора. Сва четворица су у њиховом судском поступку до детаља описали и признали дела која им се приписују и изјавили да се кају, али су неки од њих изјавили да окривљени добија паре као неупућени таксиста уз чашћење.

Након завршних речи, опужени је изјавио да не би ризиковао слободу и брачни живот с двоје деце, због неизвесних пара из разбојништава.

При образложењу пресуде председница већа судија Ивана Јосифовић, навела је да је за олакшавајуће околности прихватила чињеницу да окривљени није кажњаван и да је породичан човек, али је напоменула да се није покајао за дела која му се приписују.

Њему је наложен да надокнади новац који је присвојио у разбојништвима.

Прва од четири пљачке, почињене по претходном договору, почињена је 22. јануара 2017. године око 18.20 сати, када је окривљени, према оптужном акту, довезао таксијем двојицу малолетника ситоеном ксара до продавнице “Рио” у Улици Бранка Букурова у Сремској Каменици. Они су, претњом ножевима, одузели од продавачице сав новац из продавнице. Сачекао као их је Маријаш у непосредној близини. Њих двојица вратила су се у такси са 22.800 динара и заједно с њим удаљили с лица места. Након што им је омогућио да побегну, поделили су отети новац, а њему је припало 14.800 динара.

Наредно разбојништво одиграло се два месеца касније. У радњу “Љубаго” у Улици патријарха Чарнојевића ушла су увече тројица малолетника, након што их је довезао истим возилом. Уз претњу ножем и репликом пиштоља, они су прибавили 3.750 динара, а он им је омогућио да брзо побегну.

Наредна пљачка одиграла се 19. априла исте године. На мети је била радња “Љубаго” у Темеринској улици. Двојица малолетника, уз претњу ножем и имитацијом пиштоља, наредили су продавачицама да легну, потом узели из радње 39.000 динара, од чега је Маријашу, наводно, припало 12.000 динара. Последњи догађај наведен у оптужници збио се дан касније у продавници “Макао” у Далматинској улици, с двојицом малолетних Новосађана.  Сценарио је поновљен, претња силом уз нож и реплику пиштоља. Окривљени их је чекао напољу у ситроену и побегли су заједно, а потом је њему припало свих 3.600 динара, наведено је у оптужном акту заменика Вишег јавног тужиоца Зорана Јаковљевића.      

М. В.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести