Петорки из околине Жабља одређен притвор због трговине људима

НОВИ САД: Осумњиченима за трговину људима из околине Жабља, М. Р. (36), М. И. (39), Р. М. (34), В. В. (57) и И. Ј. (40), који су ухапшену у петак, одређен је притвор до 30 дана да боравком на слободи не би могли да утичу на сведоке и бојазни да ће поновити кривично дело, сазнаје “Дневник”.
1
Фото: МУП

Ова петорка ухапшена је, након вишемесечне истраге, због сумње да су као криминална група трговали људима на територији Републике Србије и Краљевине Белгије.

Као што смо писали, припадници Министарства унутраш­њих послова, Службе за борбу против организованог криминала, у сарадњи с полицијским службеницима Полицијске управе Нови Сад и у координацији с Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом у Новом Саду, ухапсили су пет особа, које се терете да су, као чланови криминалне групе чији је, како се сумња, организатор М. Р., од фебруара до друге половине октобра прошле године, тројицу српских држављана, довођењем у заблуду да ће на територији Белгије радити добро плаћен посао молера, одвели у ову земљу где су их приморавали да краду.

Сумња се да су оштећене присиљавали да свакодневно краду неколико тона бакра и другог метала из фабрика у граду Шарлоа, које су затим продавали на отпадима. На тај начин, како се сумња, чланови криминалне групе дневно су, противправно, прибављали новчане износе од 1.000 до 1.500 евра, које су користили за куповину некретнина, аутомобила и за остале личне потребе.

Претресом станова у којима бораве осумњичени полиција је пронашла око 5.000 евра, два пиштоља с муницијом, већу ко­ли­чину златног наки­та и више мобилних телефона.

Трговина људима једна је од најкомплекснијих крими­налних појава које погађају савремено друштво и предста­вља кршење људских права загарантoваних међународним правом и националним законодавством. Зато је борба комплексна и захтева

координацију свих реле­вантних органа и институција, локалне заједнице, невладиног сектора, уз обавезну међународну сарадњу.

Трговина људима у свету представља велики проблем где годишње  чак 2,45 милиона људи постану жртве.

У Србији је, према подацима “Астре”, од почетка године до средине октобра идентификована 41 жртва трговине људима, што је више у односу на прошлу годину када је званично потврђено 39 жртава.

Иначе, број идентификованих жртава у Србији од 2013. до 2019. године варира од 39 до 125, а борба против трговине људима додатно је отежана услед пандемије иако је “Астрина” СОС линија забележила 77 одсто више позива.


Подизање свести

Невладина организација “Астра”, у оквиру пројекта “Унапређење простора и могућности за борбу против трговине људима”, уз подршку Европске уније, ради на подизању свести јавности о проблему трговине људима и његовим најзаступљенијим видовима - сексуална експлоатација, принудни рад и принудно просјачење.

“Астра” је отворила бесплатну линију за позиве из Србије 011 785 0000 или 0800 101 201 за пријаву трговине људима или информације о начинима заштите и превенције. Како се наводи на сајту Астре, сви позиви осим што су бесплатни и анонимни су и могу да спасу нечији живот. Циљ кампање је и указивање на једну од највећих заблуда у вези са трговином људима, а то је да се она догађа неком другом и негде другде.


Пандемија коронавируса створила је околности у којима се трговина људима развија брже него раније, а најугроженије групе су сезонски радници и мигранти. Стручњаци указују на сиву бројку, односно претпоставку да је број жртава трговине људима на просторима Балкана и Србије и до 10 пита већи.

Најчешћи начин врбовања жртава за ланац трговине људима је путем пословних понуда, које сада све више наши грађани проналазе путем интернета и друштвених мрежа. Осим пословних понуда, присутни су и други начини врбовања, као што је лажно заљубљивање, понуда за школовање у земљи или иностранству.

Трговци људима веома добро знају које су потребе њихових потенцијалних жртава, па са­мим тим и њихове понуде иду

у циљу задовољавања тих потреба.

Најчешћи фактори који доводе до трговине људима су

сиромаштво, незапосленост, лоше социјалне, политичке прилике у земљи, али и сан о бољем животу, потрага за послом, зарадом и сигурношћу.

У последње време све је теже препознати ризичне пословне понуде јер су све реалније и суптилније упаковане, тако да се не може лако  проценити да ли је у питању превара или потенцијална експлоатација.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести