Почетак поновљеног суђења Бубалу 16. септембра

БЕОГРАД: Специјални суд у Београду заказао је за 16. септембар почетак поновљеног суђења некадашњем министру привреде и приватизације Предрагу Бубалу и осталим оптуженима за злоупотребе приликом приликом продаје пакета државних акција у Луци Београд предузећу "Ворлдфин" из Луксембруга 2005. године, чији је крајњи власник бизнисмен Милан Беко.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com

Њима ће се поново судити по налогу Апелационог суда у Београду, који је у априлу укинуо прву пресуду којом су Бубало и остали били олобођени оптужби.

У суду је у среду одржано припремно рочиште пред ово суђење које је било затворено за јавност, и којем је утврђено који ће се докази изводити током суђења.

Апелациони суд је укинуо ослобађајућу пресуду, јер је, како је тада саопштио, усвојио жалбу тужиоца за организовани криминал и навео да му је "нејасан и неприхватљив" закључак првостепеног суда да нема кривичне одговорности одговорних лица Агенције за приватизацију и Акцијског фонда у слуцају "Луке Београд", па да то значи да нема ни одговорности Предрага Бубала.

Том приликом је указао и на низ пропуста првостепеног суда који се морају отклонити на поновљеном суђењу.

Поред Бубала у поступку ће се због кривичног дела злоупотреба службеног положаја поново судити извршним директорима Агенције за приватизацију Миодрагу Ђордевићу и Горану Мрди, директору Центра за тржиште капитала Алексеју Мисаиловићу, директору Акцијског фонда Александру Грачанцу и директору Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду Јасмини Драгутиновић.

Такође, поново ће се судити и бившем директору Привредног друштва "Лука Београд" АД Мирославу Дробцу и бившем финансијском директору тог привредног ддруштва Душану Косовцу.

Суђење Бубалу и осталима почело је у јулу 2014. године, када је бивши министар детаљно излагао своју одбрану и негирао оптужбе за злоупотребу службеног положаја.

Лука Београд је један од предмета на такозваном списку 24 спорне приватизације.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести