Подигнута оптужница против Шарића и још 14 припадника групе

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал данас је подигло оптужницу против Дарка Шарића и 14 осумњичених припадника његове организоване криминалне групе, који се терете да су извршили више кривичних дела, међу којима је и тешко убиство.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Поред Шарића оптужени су и адвокат Дејан Лазаревић, Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, Милан Вучинић, Арса Шарић и Душко Шарић, саопштило је то тужилаштво.

Оптужницом се окривљенима ставља на терет да су од почетка 2020. године до 14.априла ове године, када су неки од њих и ухапшени, на територији Србије, делујући као организована криминална група извршили више кривичних дела организованог криминала.

Из прикупљених доказа произилази да је вођа ове групе Дарко Шарић, те да је створио план деловања да се из безобзирне освете лиши живота Небојшау Јоксовића, сведок сарадник у кривичном поступку који се против Шарића, Бојана Станојковића и других лица води пред Вишим судом у Београду, а када у томе нису успели окривљени Шарић је издао налог да се предузму радње које су биле усмерене на дискредитацију и евентуални губитак статуса сведока сарадника Јоксовића.

Тужилаштво у саопштењу наводи да постоји оправдана сумња да су припадници ове организоване криминалне групе, окривљени Мирковић, Стојановић и Радовановић, који су полицијски службеници МУП РС, УКП, по налогу окривљеног Шарића предузимали радње са циљем да истраге које су се водиле против припадника ове групе усмере на начин да се не открију прави извршиоци кривичних дела.

Тужилаштво прецизира да су они то радили тако што су прикупљали строго поверљиве и поверљиве податке о отвореним оперативним обрадама против припадника ове групе и саопштавали их организатору, Шарићу, а који је припадницима групе налоге о криминалном деловању издавао из притворске јединице Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду и то коришћењем криптованих телефона са инсталираном апликацијом SKY.

У току спроведеног предистражног и истражног поступка, Тужилаштво за организовани криминал је интензивно сарађивало са надлежним полицијским и правосудним органима више европских земаља уз подршку ЕУРОЈУСТ-а и ЕУРОПОЛ-а, а све у координацији са припадницима МУП РС и БИА, на који начин су прикупљени бројни материјални докази везани за криминалне активности ове организоване криминалне групе.

Истовремено, Тужилаштво за организовани криминал наставља истрагу против окривљеног Дарка Шарића због основане сумње да је извршио и кривично дело тешко убиство , на штету Милана Миловца у Еквадору.

Тужилаштво групу терети за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, израђивање и набављање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела, изазивање опште опасности, лажно пријављивање, злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98 Закона о тајности података.

Почетак поновљеног суђења Дарку Шарићу и његовим сарадницима због прања новца за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина, заказан је за 7. новембар.

Шарић је првостепено осуђен на казну затвора од 15 година као организатор криминалне групе која је шверцовала кокаин из Латинске Америке у Западну Европу, и чека се правоснажна пресуда Апелационог суда.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести