Потонуо теретни брод код Смедерева, нема повређених

СМЕДЕРЕВО: Удружење професионалних лађара Србије саопштило је да је у близини Смедерева, на 1.108 километру Дунава на десној обали, потонуо самоходни теретњак "Томас" и да том приликом нико није повређен.
brod most SUS
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи, теретњак је потонуо пре пет дана у јутарњим сатима, а до незгоде је дошло након утовара на пловном багеру "Црни“ који се налази четири километра низводно од места несреће. 

До потонућа је дошло великом брзином услед продора воде у бродски труп, за сада из непознатих разлога, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Удружења професионалних лађара Србије.

Заповедник брода је, како се наводи, брзом реакцијом успео да насуче брод на спруд у обали и на тај начин спречи већу трагедију и могућ губитак људских живота. 

Он је одмах обавестио Капетанију пристаништа Смедерево путем телефона. Посада је самостално напустила објекат и сви чланови посаде су прошли без повреда.

Проблем је, тврде лађари, настао у брзини деловања Инспекције пловидбе и Капетаније пристаништа. 

У саопштењу се каже да је инспекција изашла на увиђај два дана после потонућа и да је за то време место несреће било без надзора.

Посади нико није послат у помоћ, објекат није обезбеђен баријером за случај изливања горива, није издато саопштење бродарствима, није обустављена нити успорена пловидба на том делу Дунава тако да је насукани брод био два дана у сталној опасности од превртања и тоталног потонућа објекта, указују лађари.

Они су позвали надлежне институције да размотре повећање и побољшање инспекцијског надзора на рекама као и да се формира јединица за брзо деловање у ванредним ситуацијама на рекама да би се избегле несреће у будућности.

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести