Потврђена оптужница против младића за злостављање девојке

НОВИ САД: Након готово шест месеци, у Основном суду у Новом Саду је потврђена оптужница против Ђорђа Лацковића (24), који је 12. марта претукао своју девојку Ивану Филиповић (22).
nasilje
Фото: pixabay.com

Он ће одговарати за кривично дело насиља у породици из члана 194, став 3, у вези са ставом 1 Кривичног законика, за које је запрећена затворска казна од две до десет година.

Лацковић ће бити изведен на суђење из затворске ћелије, с обзиром на то да му је ванпретресно веће Основног суда прошлог четвртка продужило притвор још 60 дана.

Након правоснажности оптужнице не постоји ограничење колико окривљени може бити у притвору, све док се поступак правоснажно не оконча. Даљи ток поступка се не може предвидети, пре доношења судске одлуке, речено је „Телеграфу.рс” у Основном суду у Новом Саду.

Романтична веза пукла је 12. марта када се пар најпре посвађао, а потом је Ђорђе брутално претукао Ивану. Тужилаштво је прелом ребара, нагњечење грудног коша, пробушену плућну марамицу, крв у плућима, као и посекотине на телу и опекотине нанете пеглом по рукама, окарактерисало као тешке телесне повреде.

Ивана се неколико дана лечила на Институту за плућне болести у Сремској Каменици, након чега је напустила посао у једној кладионици у Новом Саду и од тада се опоравља код родитеља у селу Баново Поље, код Богатића.

Лацковић је приведен истог дана и после полицијског задржавања, 14. марта је ухапшен и осумњичен за насиље у породици. Наводно је признао да је

Ивану тукао због љубоморе, изгубио је контролу јер није желео тако брутално да је пребије.

Оптужницу против Лацковића Тужи­лаштво је подигло после двомесечне истраге 10. јуна и она је потврђена 30. јула решењем ванпретресног већа Основног суда 30. јула. Његов бранилац је изјавио жалбу, због чега још није могао да се закаже главни претрес.

Апелациони суд је одбио жалбу на решење којим је оптужница потврђена и кри­вично одељење Основног суда је правоснажну оптужницу примило 3. септембра. Након тога предмет је уступљен ванрасправном већу ради контроле притвора. Решење о продужењу притвора је донето у петак, а главни претрес биће заказан чим списи предмета буду враћени поступајућој судији, потврђено је у Основном суду у Новом Саду.

Иначе, Иванин брат Иван тврди, како се суђење Лацковићу ближи, да на кућну адресу добијају претеће поруке.

– Прво писмо је дошло 24. или 25. августа, а неколико дана касније и друго. Отац их је прочитао и по ономе што ми је испричао, наводи се да Ивана узме новац и да у замену одустане од тужбе, али и да пази шта ће испричати на суђењу. Још пише да узме новац до 1. септембра, иначе ће бити свашта. У потпису тих писама стоји Петар Петровић – преносе медији.

Он каже и да Ивана данима прима и претеће СМС поруке с непознатог броја телефона. Додаје да је њихов отац полицији у Богатићу пријавио претећа писма, а сама Ивана СМС поруке које је добила док ишчекују суђење Лацковићу због насиља у породици.

Међутим, како су ппренели неки медији, из шабачке и новосадске полиције, као и из новосадског тужилаштва, они немају никакву информацију о томе да је Ивана Филиповић или њена породица поднела пријаву због претећих порука и писама.

        Н. С. Х.

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести