ПОТВРЂЕНА ПРЕСУДА Срђану Швељу две године затвора

НОВИ САД: Виши суд у Новом Саду потврдио је првостепену пресуду Основног суда, којом је модни дизајнер, стилиста, ди-yеј и фотограф Срђан Швељо (53) осуђен на две године затвора због приказивања, прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетника за порнографију и због полног узнемиравања.
sveljo sfw
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Истом пресудом, стилиста је ослобођен оптужбе за два кривична дела полног узнемиравања, једног продуженог кривичног дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију и за неовлашћено држање дроге.

На двогодишњу казну Швељо је осуђен 20. новембра прошле година.

Притвор је окривљеном стилисти, после изрицања пресуде, укинут, али он није пуштен на слободу, јер му је одређена мера забране напуштања стана уз примену електронског надзора. Поред тога, Швељи је забрањено да користи интернет, телефон, као и да малолетне особе прима у стан. Он ће у кућном притвору остати до правоснажности пресуде.

Као што смо писали, у поступку су саслушани оштећени, а шта су они рекли у судници није познато, јер је суђење од почетка било затворено за јавност иако је бранилац Срђана Швеља, адвокат Владимир Бељански, предложио да се публици и новинарима дозволи присуство, јер је, по његовим речима, веома важно да јавност у почетној фази поступка буде упозната с оптужним предлогом, као и с одбраном оптуженог.

Бељански је тада предложио да се јавност искључи након изношења одбране оптуженог, јер је то потребно због велике медијске пажње дате том поступку и због информација које су изнете у медијима, а којима се крши претпоставка невиности оптуженог. Ипак, суд је, на инсистирање тужилаштва, донео мишљење да због приватности оштећених, јавност треба да буде искључена за цео ток поступка, ради интереса оштећеног малолетног лица и млађих пунолетних лица, који су у време када је кривично дело за које се стилиста терети били малолетни, те имајући у виду тежину кривичног дела.

На почетку суђења 12. маја, Швељо је почео да износи своју одбрану, а с изношењем одбране наставио је и 28. маја. После тога, саслушани су оштећени, а потом су наложена и одређена вештачења.

Подсетимо, новосадска полиција ухапсила је Швеља 28. јануара прошле године због постојања основа сумње да је учинио кривично дело приказивања, прибављања и поседовања порнографског материјала и искоришћавања малолетног лица за порнографију. Како је тада саопштила полиција, претресом стана осумњиченог, полиција је пронашла фотографије настале злоупотребом малолетника у порнографске сврхе.

Он је ухапшен, према незваничним сазнањима, на основу пријаве коју је против њега неколико дана раније полицији поднео један пунолетни младић, наводећи, наводно, да га је Швељо сексуално злостављао и да је то чинио и у време када је био малолетан.

Стилиста је, према незваничним сазнањима, после хапшења тврдио да му је све намештено и да је сликао моделе за магазине и часописе за које ради. Он је истакао да су младићи добровољно долазили и желели да да се баве моделингом.

На Инстаграм налогу Срђана Швеља објављиване су модне фотографије младића различитих узраста, на којима су модели, између осталог, наги до појаса или само у доњем вешу. Један од модела потврдио је за медије да је сарађивао с осумњиченим стилистом и додао да је њихова сарадња била коректна. Он није искључио могућност да је неко од сарадника намерно оптужио стилисту да би му напакостио.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести