Против младића из Жабља подигнута оптужница за убиство Блекија

НОВИ САД: Оптужница против двадесетједногодишњег Жарка Р. из Жабља, који се терети да је на смрт претукао познатог новосадског уличног свирача Кристијана Костића, званог Блеки (61), је подигнута, али још није потврђена, сазнаје “Дневник”.
b
Фото: Tragično nastradali Kristijan Kostić

Овај младић је ухапшен 9. фебруара, неколико сати након што је починио кривично дело убиство, и од тада се налази иза решетака, а притвор му је последњи пут продужен до 21. маја, потврдила је за наш лист портпарол Вишег суда у Новом Саду Јелена Остојин.

Жарко Р. се приликом хапшења није опирао, а у полицији је изјавио да је почео да удара несрећног човека, којег није познавао јер му је “пукао” бес. Наводно је тражио новац од Костића, којег је тог јутра срео, а овај му је дао само 390 динара, колико је имао код себе. Узео је те паре, а потом тражио још, на шта је му је овај, како се претпоставља, рекао да нема и да му је дао све што има. Тада је почео да га удара и није престао ни када је несрећни човек пао, него тек када је видео крв и да се Блеки не помера.

Претученог уличног свирача нашли су случајни пролазници у Косовској улици испред броја 7 и у 4.57 часова и позвали хитну помоћ. Како је тада за “Дневник” потврдио портпарол Хитне помоћи др Зоран Круљ, њихова екипа је изашла на терен и на лицу места збринула мушкарца који је био без дисања и свести. Он је интубиран и превезен на одељење реанимације у Ургентни центар КЦВ.


Прети му најмање 10 година или доживотни затвор

Жарко Р. се терети за кривично дело тешко убиство за које је запрећена казна затвора од најмање 10 година или доживотни затвор. Како су раније навели у ВЈТ, он се терети да је у јутарњим часовима, у Косовској улици у Новом Саду, при извршењу разбојништва, на свиреп начин лишио живота Костића. Након хапшења, Жарко Р. је у законском року саслушан у ВЈТ, а потом му је судија за претходни поступак Вишег суда у Новом Саду одредио притвор због опасности од бекства, да боравком на слободи не би могао да утиче на сведоке, али и због узнемирења јавности.


Према незваничним информацијама, шездесетједногодишњи мушкарац је имао повреду на глави, тако да је случај одмах био сумњив, те је о свему обавештена полиција.

Кристијан Костић Блеки био је градска икона. Често је свирао у центру Новог Сада и код потходника. Својим карактеристичним гласом пленио је пролазнике, а његово познавање музике остављало је без текста сваког ко би се ту задесио.

Након ове трагедије, на Фејбуку је покренута петиција за постављање спомен-клупе страдалом Блекију у центру града. Грађани су у знак сећања на “доброг духа” Новог Сада данима остављали свеће и цвеће код споменика Светозару Милетићу и у потходнику, на месту где је најчешће свирао.

Трагично настрадали улични свирач из Новог Сада сахрањен је на Градском гробљу, а на вечни починак испраћен је уз звуке гитаре и песму Боба Дилана “Knockin’ On Heaven’s Door”. На његов гроб је положено цвеће у облику гитаре, која је била Блекијев заштитни знак и од које се није раздвајао.

Д. Николић

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести