ПУ НС: У првих 24 сата предато око 230 комада нерегистрованог оружја

НОВИ САД: Велики број грађана одазвао се позиву Министарства унутрашњих послова осим што доносе да предају нерегистровано оружје и муницију, позивају телефоном како би се информисали и разјаснили евентуалне нејасноће.
p
Фото: MUP

Како су за "Дневник" сазнаје у ПУ Нови Сад, одзив грађана је велик, а за првих 24 часа акције предато је око 230 комада оружја, 9.000 метака и 20 минско-експлозивних средстава. Грађани углавном доносе пиштоље, револвере, али и разне врсте ручних бомби.

Према нашим сазнањима, највише оружја и и експлозивних направа предато је у Новом Саду, али ништа мањи одзив није ни у другим местима Јужнобачког округа која су у надлежности ПУ Нови Сад. Грађане који позивају телефоном углавном интересује која је процедура и колико се чека на предају оружја и експлозивних направа уколико се лично донесу, али и колико се чека на патролу која излази по позиву да исто преузме. 

Синдикат полиције Слога апелује на грађане који су пронашли, чувају или поседују експлозивне остатке из рата, неексплодирана убојна средства или минско експлозивна средства да исте не доносе лично у полицијске станице већ да на број 192 позову полицијске службенике који ће доћи и преузети таква средства.

То се односи на оне који у својим становима, кућама или другим просторијама чувају трофеје из рата који у себи имају екплозив, муницију са експлозивним зрнима или поседују било какве друге експлозивне направе. Како наводе, таква експлозивна средства не би требало да доносе лично у полицијске станице већ да позову 192 како би их стручна лица преузела јер иста могу бити опасна за неадекватан транспорт.

- Истичемо и чињеницу да је веома опасно да се експлозивни остаци из рата, неексплодирана убојна средства и импровизоване експлозивне направе транспортују средствима јавног превоза па се грађани моле да  позову полицију на број 192 где ће Специјализовани тимови за заштиту од НУС безбедно уклонити таква средства - истиче Синдикат полиције Слога.

Подсећају и да грађани приликом предаје оружја нису у обавези да се легитимишу, међутим, уколико то жели, сваки грађанин може оставити своје личне податке у циљу добијања потврде о враћеном оружју.

Поред нерегистрованог оружја и муниције грађани могу враћати и своје регистровано оружје уколико им даље није потребно или не желе да га држе.

Иначе, током периода предаје нерегистрованог оружја, грађани који то учине неће сносити никакву кривичну одговорност и последицу, нити ће морати да доказују порекло оружја и доносе било какву документацију.

Нерегистровано оружје, било да је реч о оружју које по закону не може бити у поседу грађана (аутоматске пушке и минско експлозивна средства), као и кратко и дуго полуатоматско ватрено оружје грађани могу предати сваког дана до 8. јуна, од седам до 19 часова.                       

Д. Николић

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести