Шарићу 22. пут одложено суђење за прање пара

БЕОГРАД: Излагање завршних речи на суђењу Дарку Шарићу и групи његових сарадника оптужених за прање 22 милиона евра у Србији, данас је поново одложено због изостанка Шарићевог браниоца, који му је додељен по службеној дужности.
Saric Darko/Fonet
Фото: FoNet

Шарићев бранилац Оливер Дојчиновић није дошао у суд из здравствених разлога, па је суђење односно излагање завршних речи, председник већа заказао за 18, 19, 20. и 21. фебруар у 9.30 часова, саопштено је из суда.

У саопштењу Вишег суда наводи се да је од почетка овог поступка било заказано је 140, а одржано 118 претреса, при чему ниједан главни претрес у поступку није одложен из разлога који би били на страни суда или тужилаштва већ искључиво због изостанака окривљених или њихових бранилаца.

Данас је претрес одложен по 22. пут.

Шарић је 12. септембра 2019. године, за када је првобитно било заказано изношење завршних речи, опозвао пуномоћје свим својим изабраним браниоцима, па му је за браниоца по службеној дужности путем кол центра Адвокатске коморе Београд додељен адвокат Оливер Дојчиновић.

Он је због организовања групе за кријумчарење кокаина Шарић је у децембру 2018. осуђен на 15 година затвора, а сада је у току другостепени поступак по жалбама тужилаштва и одбране.

Поред Шарића, за прање пара у Србији убацивањем "прљавог новца" у легалне токове оптужено је још 16 особа.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.
Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је између осталог улаган и у новосадски "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору.

Оптужени се међутим бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића у овом случају оптужрни су Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић.

Шарић се након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

Славиша
27.01.2020 • 15:25
Где бургија неће,ту пара хоће.Ево очигледног доказа ове изреке.
EUR/RSD 117.5720
Најновије вести