Саслушање сведока за убиство певачице од 6. октобра?

Истрага убиства певачице Јелена Марјановић Крсмановић и даље је главна тема домаће јавности. Саслушање сведока за убиство певачице требало би да почне, по једној верзији, 6. октобра. Друга опција је да ће то бити десетак дана касније.
zoran marjanovic youtube
Фото: Youtube Printscreen

Макар један сведок требало би да буде саслушан до истека притвора  Зорану Марјановићу и да се донесе одлука хоће ли осумњичени за убиство певачице бити пуштен или ће му притвор бити продужен.

Подсећамо, Више јавно тужилаштво у Београду уложило је жалбу на решење којим је Зорану Марјановићу, осумњиченом за убиство супруге Јелене Марјановић 2. априла 2016. године у Борчи, одређен притвор до 30 дана само из једног од два разлога због којих је Тужилаштво тражило његово притварање.

– Тужилаштво се жалило јер судија за претходни поступак није уважио наш предлог о одређивању притвора и због разлога узнемиравања јавности – прецизирала је портпаролка Тужилаштва Татјана Секулић.

Марјановићу је притвор одређен само због постојања особитих околности које указују на то да ће ометати кривични поступак утицањем на саокривљене и сведоке.

Жалбу на решење судије за претходни поступак о одређивању притвора, за сада су, уложила и двојица од пет адвоката које је ангажовао Марјановић. Како је раније рекао један од Марјановићевих бранилаца адвокат Вељко Делибашић, жалбом се оспорава притвор јер је Више јавно тужилаштво предложило одређивање да не би утицао на саокривљене и сведоке које није именовало, подсећајући на то да је у том случају Марјановић једини окривљени. Делибашић је додао и да је судија за претходни поступак прекорачио предлог Тужилаштва, будући да је у решењу о одређивању притвора он навео имена сведока који треба да буду саслушани у истрази, а међу којима је и Јеленина покојна мајка, која је преминула пре пола године.

Осим тога, како је навео, одбрана сматра да нема доказа који би поткрепили основану сумњу да је Марјановић извршио кривично дело за које се терети.

Један од првих сведока који ће бити саслушан је, по писању медија, сестра од стрица покојне Јелене, Теодора Крсмановић.

Иначе, породица покојне Јелене Крсмановић Марјановић је ангажовала Центар за форензичка истраживања из Новог Сада, који је на основу стручних процена дошао до закључка да Јелена није убијена на насипу.

Директор Центар за форензичка истраживања Ненад Шипка казао је за наш лист да, с обзиром на то колико има доступних информација, Центар за форензичка истраживања може урадити само делимичну реконструкцију.

– Та реконструкација, у договору с породицом Крсмановић, није усмерена против иједне особе, лица, институције, већ се покушава да се дође до одговора на питања „када, где и како” – појаснио је Шипка. – Одговор на питање – „ко” могу дати само државни органи.

– Још из дневне штампе смо уочили две важне реченице једног потенцијалног актера догађаја, а које су у једном тренутку определиле ток истраге. Наиме, готово комплетна истрага убиства је била сведена на анализу дешавања убиства на насипу. С једне стране, постојала је изјава супруга, који је рекао да су на насип он, Јелена и ћеркица дошли око 15 сати, да је Јелена брже отишла, попела се и кренула да трчи, те да ју је у једном тренутку изгубио из вида. Почетком априла ове године, мој тим и ја отишли смо на лице места и тамо смо одмах искључили да се случај десио на насипу. Иначе, при обради места нисмо били сами, увек је, макар на више стотина метара од нас, било шетача, пецароша, бициклиста... – појаснио је Шипка.

Наш саговорник је навео да је један од кључних детаља који су каналисали ток истаге била информација која је процурила у јавност преко дневне штампе, да на насипу није пронађено много крви.

– С обзиром на то да наши вештаци имају велико искуство у реконструкцији таквих догађаја и да нам је било познато да свака повреда по глави мора изазвати обилно крварење, обратили смо се сарадницима – специјалистима судске медицине. Такође, наш трасолог је нагласио да је на том месту у време догађаја, у априлу, морало доћи и до знатне појаве инсеката, односно мува и мрава – јер су они у то време већ активни – а који би пронашли трагове и привукли пажњу истрази. Друга информација која нам је скренула пажњу је да су у току претраге коришћени пси трагачи. Резултати те претраге били су негативни те смо и на основу тога закључили да она није убијена на насипу – истакао је Ненад Шипка.      Е. С. Х.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести