Софтвер ће побољшати борбу против криминала и корупције

Српско Тужилаштво за организовани криминал ојачало је техничке капацитете италијанским напредним информационим системом за коришћење и анализу

 сложених истражних података, који се већ доказао као моћно оруђе у истрагама случајева организованог криминала и корупције.

Учесници конфенције, одржане јуче у Београду поводом окончања тог пројекта који су пре непуне три године започели ОЕБС-а и наше Тужилаштво за организовани криминал, указали су на то да је софтвер високих перформанси који је развило италијанско Тужилаштво за борбу против мафије и донирало га Србији, постао у потпуности оперативан, захваљујући донацијама Италије, Америке и Холандије.

Специјални тужилац Младен Ненадић оценио је да ће тај информациони систем помоћи Тужилаштву да ефикасније обавља све своје делатности на пољу борбе против организованог криминала, корупције, тероризма и других посебно тешких кривичних дела.
Јучерашња  демонстрација тог система показала је, каже италијански тужилац за борбу против мафије Франко Роберти, да функционише у потпуности ефикасно и делотворно.

– Помоћу њега се већ може управљати комплексним поступцима који укључују хиљаде различитих података који се обрађују и затим аналитички прате – појаснио је тужилац Роберти. – Систем ће се даље развијати тако што ће се имплементирати и у њега уносити сви постојећи потребни документи у оквиру различитих процеса, тако да ће и полицијске снаге и Тужилаштво моћи да уносе податке у ту базу података. Додатна вредност таквог система је у томе што може имати интеракцију с различитим другим и туђим банкама и базама података. Када се истражује нека особа која је под истрагом, претрагом система доћи ће се буквално до свега што су полиција и Тужилаштво икада сазнали о тој особи.

Систем је, напоменуо је Роберти, власништво Министарства правде Италије, које је једну његову копију дало Министарству правде Србије. 
– Тим системом ће управљати аналитичари који су из редова полиције. Осим технолошког дела, ми ћемо обезбедити и обуку за људе који ће се бавити аналитичким пословима, и то ће бити део нашег доприноса – најавио је Франко Роберти. 

По речима италијанског тужиоца, крајњи циљ пројекта је да се оствари целокупнија сарадња између истражних органа, у оквиру које би се размењивала искуства и најбоља пракса.Министарка правде Србије Нела Кубуровић истакла је да су људи у првосуђу и знање које поседују један од најважнијх ресурса за ефикасно откривање и кривично гоњење извршилаца кривичних дела.

Осим унапређења техничке опремљености правосуђа, Србија ће побољшатати и правни оквир. Министарка је најавила доношење предлога новог закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и тероризма. У плану су, како је навела, и измене Кривичног законика, којима ће, кад је реч о злоупотребама у привреди и злоупотребама службеног положаја, бити уведена нова кривична дела, као и нови модел одузимање имовине стечене кривичним делом, у складу с решењима која постоје у законодавствима земаља Европске уније.

У плану је и проширење надлежности Тужилаштва за организовани криминал, а тужиоци ће моћи да формирају ударне групе, тимове службеника различитих органа који ће имати циљ привођење правди организованих криминалних група.– С новим законима Србија ће отворити ново поглавље у борби против организованог криминала и корупције – истакла је министарка Кубуровић.

Задовољство својих земаља због донација које ће Србији помоћи у борби против транснационалног организованог криминала изразили су јуче на свечаности у Специјалном суду у Београду, амерички амбасадор у Србији Кајл Скот, као и холандски амбасадор Хендрик ван ден Дол.

Ј. Јаковљевић
 

Опасност од тероризма глобални проблем

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић указао је на опасност од тероризма као глобални проблем, и позвао је на што тешњу међународну сарадњу усмерену на сузбијање те опасности.
– Сматрам да ћемо у будућности сви, а посебно земље Западне Европе, имати велики проблем с појачаним терористичким активностима јер завршетак ратних дејстава на Блиском истоку неминовно води ка ширењу тероризма у друге делове света – рекао је тужилац Ненадић, и напоменуо да се италијанска Дирекција за борбу против мафије сада се бори и против тероризма.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести