Стефановић на здруженој вежби контрадиверзионих јединица

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић присуствовао је здруженој вежби јединица МУП-а “Примена мера контрадиверзионе заштите”, у којој су учествовали припадници Полицијске бригаде Полицијске управе за град Београд, Јединице за обезбеђење одређених личности и објеката и Специјалне антитерористичке једнице.
policija vezba
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Припадници МУП-а демонстрирали су детекцију и уклањање експлозивне направе на аутомобилу које се налазило у близини штићеног објекта. 

Након што је сумњиво возило уочено и случај пријављен, припадници МУП-а извршили су КД преглед, узети су узорци за утврђивање присутних честица експлозива, а полицијски пас је маркирао експлозивну направу.

Уз помоћ робота на батеријски погон, експлозив је прво, након што је направа проучена рендгенским уређајем, воденим топом за разбијање непознатих направа одвојен, чиме је уклоњена опасност.

На крају вежбе, припадник МУП-а у заштитном оделу уклонио је експлозив и пренео га на безбедну локацију ради даљег криминолошког увиђаја.

Стефановић је изјавио да је данашњом вежбом желео да укаже на значај припадника МУП-а и на то колико је тежак и важан посао људи који раде у контрадиверзионим тимовима.  

Можда нису увек на првим странама у медијима и нису увек први које презентујемо, али својом храброшћу и огромним залагањима, заслужују нашу пажњу, рекао је Стефановић и истакао да су они истински и суштински хероји.

Захваљујући њиховом раду, ми имамо гаранцију безбедности насе земље, казао је министар и истакао да се током једне године изврши између 4.500 и 5.500 диверзионих прегледа различитих врста, од којих су неки и лажне дојаве, али да се то сваки пут мора проверити као да се ради о правој експлозивној направи.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Најавио је да ће Министарство унутрашњих послова и ове године, као и прошле, уложити још новца у куповину нове опреме. 
Делимично сам задовољан оним што смо урадили с набавком обуће, униформи, возила, али сада желимо да идемо корак даље. Желимо да наша полиција технолошки буде најсавременије опремљена у читавом региону, казао је министар.

Стефановић је додао да ће се новац улагати тако да би се помогло да ти храбри људи имају више техничке подршке, како би ризици по њихове животе били што мањи.

Каже и да се труде да набаве што више робота који могу и самостално да извршавају такве задатке, али истиче да се суштински, без човека који је посвећен и добро обучен, тако тежак и сложен задатак не може успешно да обави.

Наставићемо и са улагањем и кроз обуке и тренинге, рекао је Стефановић и навео да ће се то радити и у сарадњи са најразвијенијим полицијама у свету, како полицијски припадници не би страдали приликом извршења свог посла.

Како је навео, припадници ових јединица учествују и у уклањању експлозивних направа које су заостале из НАТО бомбардовања, али и из Другог светског рата.

Драго ми је да можемо да кажемо да сваке године побољшавамо услове, не само када је у питању плата, као што је припадницима ових јединица у овој години повећана за 5.000, 6.000 динара у односу на претходну, у којој им је исто повећана, али морамо да радимо и на опреми, која је важна да се заштити њихов живот, рекао је Стефановић.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Упитан за случај у Приједорској улици на Звездари, где већ 20 година под земљом стоји једна НАТО граната, Стефановић је казао да је тај случај јако тежак и сложен. Према његовим речима, породица која је живела у кући коју је погодила та бомба превачена је у алтернативни смештај и данас не живи ту. 

Та локација је сложена, мора да се уради веома сложен елаборат који ће координирати више државних служби како да се на безбедан начин та бомба уклони. То није проста ствар, постоје бројни ризици и за сада претпостављам да није пронађен довољно добар начин да се бомба извади, а да се не угрозе животи људи", навео је Стефановић.

Додао је да се претпоставља да се ради о бомби од 500 до 1.000 килограма тежине, као и да се за сада још увек не зна на којој се дубини бомба налази.

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести