Стефановић: Предлог да припрема убиства буде кривично дело

БЕОГРАД: Министарсто унутрашњих послова Србије предложиће да планирање извршења убиства постане део Кривичног законика, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
stefanovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanovic)

"Министарство унутрашњих послова је анализирало и оно што су били делови рада полиције и оно што смо радили заједно са тужилашвима, као и оно што је део досадашње законске регулативе. Такође, анализирали смо и ефекат рада полиције у пракси и узели у обзир све што се дешавало у Србији", рекао је Стефановић за данашњи "Блиц".

Изменама Кривицног законика и Закона у кривичном поступку које ће се наћи на листи предлога МУП-а циљ је да се осигура да и поступање полиције буде ефикасније, каже министар.

"Једна од мера које ћемо предложити, а уколико та имена Кривичног законика буде прихваћена, јесте да ће МУП моћи много ефикасније да процесуира припрему извршења тешког кривичног дела, попут убиства. До сада смо имали случај да, уколико се неко ухвати у припремним фазама извршена кривичног дела убиство, није могао да буде процесуиран за то дело, већ да буде процесуиран за кривично дело нелегално поседовање оружја или неко друго дело", рекао је Стефановић.

Он наводи да до сада није препознавао могућност да особа буде санкционисана за припрему тако тешког кривичног дела.

Према његовим рецима, уколико се овај предлог прихвати, уз прибављање доказа да се заиста ради о припреми извршења тешког кривичног дела, особе ухваћене на том делу ће бити најстроже санкционисане.

Увођење института "три ударца" Стефановић је покренуо у новембру пошле године, а како је рекао, сигуран је да ће овај закон наћи своје место у измењеном Кривичном законику.

"Мислимо да је веома важно да ће се само пооштравањем казни већ и променом политике одмеравања казни, увести ова врста института која ће омогухити да се и они који су починиоци најтежих кривичних дела, а поготову који су повратници у тим делима, много оштрије кажњавати него до сада", рекао је Стефановић.

Према речима министра, "не смемо да ризикујемо да неко ко је убица деце изађе поново на слободу и добије могућност да поново убије неко дете. Не постоји оправдање за то".

Он наводи да, не рачунајући неколико држава бивше Југославије, само три европске земље немају казну доживотног затвора.

"Чуо сам и доста похвала када је у питању доживотни затвор за убице деце и мислим да грађани Србије и велики део стручне јавности, који можда није толико сагласан као људи који се појављују у медијима, то подржава. У свим осталим државама Европе постоји ова врста санкција и то показује шта Европа мисли о овом питању", рекао је Стефановић.

Он се осврнуо и на убиства деце која су се у последњих 20 година догодила у Србији, указујући да је то нешто о чему је ужасно тешко причати, а камоли процесуирати.

"И зато држава мора да покаже сву оштрину управо у случају тих људи. На онима који су изврши најтежих кривичних дела убистава, поготово када се то односи на децу", рекао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести