Штрбац: Миле Јерковић је упропастио 34 фирме

 Адвокат Радован Штрбац, један од оптужених у афери наводног „прања новца“ Дарка Шарића, изјавио је јуче пред Специјалним судом у Београду да је обавио прорачун који показује да је држава у процесу приватизације остала у дебелом минусу у релацијама с војвођанским бизнисменом Милетом Јерковићем, који има статус сведока оптужбе у овом кривичном поступку. 
Jerkovic_02
Фото: Dnevnik.rs

„Миле Јерковић је купио 35 000 хектара земље, што је, како  ми је рекао, више од површине Црне Горе. Упропастио је 34 фирме -казао је Штрбац и додао да је сачинио свеобухватан прорачун финансијског ефекта по државу, који је поражавајуће лош.

Суђење је настављено у среду извођењем доказа, снимака пресретнутих телефонских разговора које су у мају 2009. године водили Штрбац и Миле Јерковић, као и телефонских разговора вођених у истом периоду између Штрпца и Дарка Шарића, а након што су снимци  преслушани, Штрбац се изјаснио о чему су конкретно причали.    

Део пресретнитих разговора између Штрпца и Јерковића, односио се, како је навео Штрбац, на предузеће „Јединство-Гајдобра“ које је он у мају 2009. године купио од Јерковића. Фирму „Јединство“ из Гајдобре, Штрбац је, како изричито тврди, купио за себе, свој приватни бизнис, уплативши Јерковићу 455 000 евра за другу рату коју је овај дуговао Агенцији за приватизацију  по купопродајном уговору из 2007. године, а после тога  је реализовано преузимање.

“Касније сам сазнао“, истакао је Штрбац, „да су истог дана након што сам му уплатио новац, Јерковић и његова тада деветнаестогодишња ћерка, изашли из конзорцијума који је у процесу приватизације купио „Јединство-Гајдобра“, у којем је осим њих био још само Милорад Савић, човек који буквално нема ништа. 

Окривљени Штрбац је у среду навео и то да је по Закону о доступности информација од јавног значаја, тражио и добио податке од надлежних државних институција, по којима је, како тврди, „ Јерковић, у периоду пре него што је он од њега купио и преузео „Јединство“ из Гајдобре до 27. фебруара 2009, поднео 18 захтева за преузимање фирми које је раније купио у приватизацији, од чега је 11  решено негативно јер је фирме довео до руба стечаја“.

„Јединство“ из Гајдобре, Штрбац је, како изричито тврди, купио за себе, свој приватни бизнис, уплативши Јерковићу 455 000 евра

Штрбац тврди да  је за финансијске обавезе које је он лично имао према Јерковићу у вези куповине фирме „Јединства- Гајдобра“ финансијски гарант био Дарко Шарић и да су нетачни наводи оптужбе да је Шарић наводно био стварни купац „Јединства“, а он само формални и фиктивни.

Дарко Шарић је, тврди  Штрбац, био финансијски гарант и за измирење дугова од преко 400 000 евра које су  у то време „Митросрем“ и Зоран Ћопић имали према Милету Јерковићу, а  како им је Штрбац био адвокат,  део разговора односио се, тврди он, и на  измирење тих Јерковићевих потраживања. 

Заступник оптужнице, заменик специјалног тужиоца Саша  Иванић,  изнео је  став Тужилаштва, да се „из садржине  пресретнутих  разговора  утврђују чињенице и теза  оптужбе да  стварну одлуку о куповини „Јединства” из Гајдобре доноси Дарко Шарић .

“Из садржине комуникације види се да се Штрбац само легитимише као купац и као лице које преузима „Јединство“, оценио је тужилац Иванић.

С друге стране, по ставу који је изнела одбрана, исти снимци доказују да је фирму „Јединство” из Гајдобра од Јерковића купио Штрбац за свој бизнис, као и да у комплетној комуникцији нема ниједног кривичног дела. 

Адвокат Дејан Лазаревић, бранилац Дарка Шарића, навео је да снимици доказују да окривљени нису починили кривично дело које им се  ставља на терет“. По одбрани је, заправо, упитна   законитост прибављања ових доказа, односно примена мере надзора комуникација. 

У овом кривичном процесу је обједињено неколико оптужница и обухваћено више од десет окривљених, а сви су апсолутно одбацили оптужбе.

Пљевљак Дарко Шарић је првооптужени, а оптужба га терети да је  успео да део свог новца који је наводно „зарадио нелегално, трговином кокаином, употреби у приватизацији неколико  предузећа на туђа имена, да је отварао предузећа, инвестирао у вредне некретнине и „на тај начин опрао више од 20 милиона евра“.                                                                                   

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести