Суд БиХ ослободио Орића за ратни злочин над Србима 

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА: Суд БиХ ослободио је ратног команданта Насера Орића, којег Србија потражује за злочине против српских заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице. 
naser oric, EPA/REUTER POOL
Фото: EPA/REUTER POOL

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. године.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, 1992. године су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности (Милутина Милошевића, Митра Савића и Слободана Илића), пренели су медији у БиХ.

Насер Орић је ухапшен 10. јуна 2015. године на граници Француске и Швајцарске по захтеву Србије која је потерницу за њим расписала 2014. године.


Тужилаштво БиХ најавило жалбу на пресуду

Тужилаштво БиХ најавило је жалбу на ослобађајућу пресуду ратном команданту тзв. армије БиХ Насеру Орићу, којег Србија потражује због ратних злочина над Србима. 

Тужилаштво БиХ не може да коментарише првостепену пресуду Суда БиХ. Када добијемо писани отправак пресуде, уложићемо жалбу на ослобађајућу пресуду, саопштено је из Тужилаштва.
 


Неколико дана након хапшења, Швајцарској је достављен формални захтев Србије за изручење. Међутим, захтев за изручење је поднело и Тужилаштво БиХ наводећи да против њега спроводи истрагу већ седам година.

Орић је изручен Босни и Херцеговини.

Иначе, Орић је и у Хашком трибуналу био оптужен за злочине почињене на подручју Сребренице и околних села у од децембра 1992. до марта 1993. године.


Орић: Правда је задовољена 

Некадашњи командант одбране Сребренице Насер Орић, којег у Федерацији БиХ сматрају ратним херојем, а Србија га потражује због ратних злочина над Србима, изјавио је да је правда задовољена, након што га је Суд БиХ ослободио кривице.

Реч је о првостепеној пресуди, а оптужница Орића терети за ратни злочин у околини Сребренице 1992.

И док је Орић по изласку из суда дочекан аплаузима, медији у Републици Српској о ову судску одлуку називају скандалозном.

Како је пренео сарајевски портал Клиџ, Орића је испред зграде Суда БиХ дочекало много људи, који су његов излазак поздравили аплаузом. Орић се није задржавао пред зградом суда, већ је само кратко прокоментарисао: Правда је задовољена. 

Његова адвокатица Лејла Човић је изјавила да је данашња пресуда она коју је адвокатски тим одбране Насера Орића очекивао све време.

Било ко ко је пратио ово суђење, могао је само овакву пресуду и очекивати, кратко је прокоментарисала Човић.


Првостепено је осуђен на две године затвора 2006. године, али је Апелационо веће 2008. године ослободило Орића налазећи да првостепено веће није имало све неопходне доказе да Орић буде осуђен по командној одговорности.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести