Сутра пресуда за убадање супруге у Темерину

У новосадском Вишем суду јуче је завршено суђење Гези Балогу (61) из Темерина, окривљеном за покушај тешког убиства своје супруге, с којом има шесторо деце.
1
Фото: Dnevnik.rs

Окривљени се у истрази бранио ћутањем.

По оптужници, окривљени је 15. јула 2017. године, око 16 сати, у кухињи породичне куће, битно смањене способности да схвати значај дела и да управља својим поступцима, након препирке око поделе имовине и развода брака, своју супругу Ј. Б. убо месарским ножем. Збирне телесне повреде су биле опасне по живот. 

У јучерашњој завршној речи заступник оптужног акта, заменик вишег јавног тужиоца Милорад Трошић остао је у потпуности при оптужници и казао да је доказано да је оптужени крив те да је он изнео одбрану у супротности с налазом судског вештака.

– Он је рекао сину да је убио мајку и да, ако остане жива, они поделе имовину тако да њој ништа не припадне – навео је заменик тужиоца. – Утврђено је да је тог дана оштрио нож у фирми. Сматрам да је покушао да  изврши убиство из ниских побуда, након расправе око развода и поделе имовине. Из мотива произлази ниска побуда за узимање правде у своје руке.

Оштећена је јуче рекла да нема намеру да поново живи с окривљеним и да му не верује, док је потом окривљени казао да се извињава својој „женици” и да се јако каје због онога што се десило.

Бранилац окривљног адвокат Нестор Аврамов је навео у завршној речи да у поступку није утврђена намера брањеника да почини наведено дело и да се ради о наношењу тешких телесних повреда.

– Једноставно, одлука суда зависи од тога коме ће поклонити веру – казао је бранилац. – Били су сами у просторији када се догађај десио. Осумњичени је био на ратишту, да је хтео да је убије, он би то учинио. У сваком случају, олакшававајуће околности за њега могле би бити то што имају шесторо деце и што је показао кајање.

Испитана у истрази, Ј. Б. је навела да с окривљеним живи у брачној заједници 37 година те да у браку имају шесторо деце. Надаље је изјавила да је он је радио као возач камиона, док је она одгајала децу, али је ишла и у надницу. Неко време била је запослена, међутим, није остала у сталном радном односу, првенствено због породице. 

Она је је навела да су велику кућу саградили заједнички и да је две трећине преведено на њу, док је окривљени власник тећине. На њу је преведена и земља коју је супруг наследио. Она је посебно напоменула да је о деци бринула јер је муж, који је био строг према њима, био стално на путу. Посебно је навела да је окривљени био у рату као добровољац, и да се по повратку с ратишта знатно променио нагоре.

До сукобе између окривљеног и ње дошло је након њеног повратка из иностранства, где је била код њихове ћерке, да би видела унуку, а новац за пут позајмила је од познанице, казала је она у поступку.

Наводно, окривљени је том прилком тражио да поделе имовину на једнаке делове, а затим да се разведу. У том тренутку она то није хтала јер је желела да сазна како то закон регулише и рекла је мужу и адвокату да ће споразум о подели имовине потписати за седам дана.

На такав њен потез окривљени је побеснео. Ипак, поново му је рекла да ће се прво развести, а потом поделити имовину. Све то се, по њеним речима, дешавало 14. јула претпрошле године, а наредног дана, у суботу, дошла је око 15.30 сати кући, где је окривљени већ био. С њим се срела у трпезарији из које се иде у двориште, он је изашао поред ње с рукама на леђима и упитао ју је том приликом да ли озбиљно мисли да се прво разведу, а онда поделе имовину. Кад је му је потврдно одговорила, он је изненада кренуо на њу с ножем у руци. Од окривљеног се бранила вешом покупљеним с узице у дворишту и у једном тренутку му је рекла да га воли, а он је узвратио да и он то осећа према њој. 

Међутим, и поред тих речи, срушио ју је на тло, пробио јој ножем грудни кош и повукао рез до стомака. Дошао је, наводно, још једном или двапут да је убоде док је лежала, али пошто је она запомагала и тражила помоћ, он то није учинио. Он је отишао на угаону гарнитуру, и мисли да се ту убо у тренутку кад је у трпезарију ушао син, наведено је у оптужном акту који заступа заменик вишег јавног тужиоца Милорад Трошић.

Објављивање пресуде заказано је за сутра.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести