Тема Дневника: Новосадски „Елиот Нес” прати швалерације и миражџинке

Коронавирус умногоме је утицала на животе свих нас. Променила је начин живљења, опхођења, размишљења... Пандемија се одразила на послове и донела кризу међу многе професије.
grgur
Фото: Youtube Printscreen

Међутим, према речима првог српског приватног детектива с лиценцом Угљеше Гргура, пандемија се није одразила на детективски посао.

- Корона није утицала на мој посао, шта више, поспешила је –

каже за „Дневник“ власник детективске агенције „Гвозден – Елиот Нес”, једине у Новом Саду и додаје да су му се клијенти најчешће обраћали због сумње да их партнер, односно супружник, вара.

- Када је у питању прељуба, 95 пдсто мојих клијената су жене. Често се дешава да партнер доведе у заблуду другу страну, и она то схвати тек у браку. Дешава се да живе и по десет, петнаест година у брачној заједници  и да не знају са ким су... У једном тренутку почну да сумњају. Мушкарци углавном, „падају“ на ситницама. И онда жене реше да их провере – каже Гргур и додаје, да се у већини случајева, испостави да су њихове сумње оправдане.

- Постоје мушкарци који су ловци на имућне жене, односно

мираџике, просто речено, добростојеће, усамљење девојке. Траже емотивне, али ситуиране жене, „сложе“ им тужну животну причу, о тешком и несрећном животу. Када партнерка „прогута“ ту причу, он се полако усељава код ње, припремају венчање, а у ствари води двоструки живот. Крије да има брак иза себе, често и децу, што из брачних, што ванбрачних заједница – каже најпознатији новосадски детектив Угљеша Гргур.


Не одустаје док не реши проблем

- Након уводног разговора с клијентима проценим да ли могу решити њихов проблем. Ако проценим да могу, с клијентом потпишем уговор о пружању детективских услуга у којем је тачно прецизирано шта се ради. До којих ће се резултата доћи, тешко је предвидети. Неке истраге се заврше за три дана, неке за недељу дана или за месец, поједине трају чак и годину, а неке на неодређено време. Све зависи од низа околности, али никада не одустајем док проблем не решим – појашњава Гргур.


Случајева прељубе има разних и искуства од случаја до случајева су различита, као и начин рада.

– Неретко су то на око идеални бракови. Мужеви су успешни, остварени, пословни људи, а жене су те које су их подржаве и биле ослонац на том путу ка остварењу пословних циљева. Имај двоје, троје, па и четворо деце, лепу кућу, пара, годишње одморе на луксузним местима, али... У једном тренутку жена схвати да нешто ту не штима, да се њен жвотни сапутник променио, да су односи захладнели... А он у ствари има млађу „девојку“, да тако кажем, односно љубавницу. То је онај принцип, што би рекли, кад човек слепцу да очи, он све види, само не види тог ко му је дао очи -  каже Гргур.

Према његовим речима, свака женина сумња се испостави као тачна, а свака паметна жена која посумња у свог партнера треба да га провери. Како каже, неким женама буде непријатно да се обрати за помоћ и да исприча своју интиму, али треба да зна да јој је у детективској агенцији „Елиот Нес“ дискреција загарантована.

- Све су то тужне приче. Класична превара се брзо истражи. Брзо се скупе сви подаци, али када је у питању имовина, ту већ треба времена. Многи мужеви мојих клијенаткиња су заједничку имовину трошили на друге жене, провод, коцку... Било је случајева и да је њихов двоструки живот подразумевао да има две породице, односно да се још увек није званично развео са првом женом, а са другом већ живи у ванбрачној заједници, што је кривично дело – појашњава новосадски детектив и додаје да су се током короне за прељубе најчешће користиле викендице и станови на дан, али је било и случајева где су прељубници хватани на делу у ауту.

Интересантан је случај жене из Београда која је сумњала да је муж вара. Приметила је да јој се супруг чудно понаша, а најнеобичније јој је било што ујутру неће више да с њом пије кафу.

- Почнем да га истражујем, пратим га и утврдим да он свако јутро када изађе из куће иде до пумпе, купује две кафе и налази се с млађом женском особом с којом, негде у природи, заједно пије ту кафу. Исту ту женску особу је водио са собом када је ишао на службени пут. Испоставило се да му је то швалерка. Ето, он се одао на једној ситници попут прве јутарње кафе – појашњава Гргур и истиче да жене не треба да буду лаковерне јер у многим случајевима мушкарци прељубници лажу и своје љубавнице обећавајући им брак.

Како каже, досадашње искуство је показало да има и оних који „опрезно варају“. Редовно долазе с посла кући, ретко излазе, а варају у току радног времена или рекреације и хобија.

- Све је то наша стварност. У већини случајева су жене имале пуно поверење у мушкарца и

када сазнају да су изигране и преварене, остају затечене – појашњава Гргур и додаје да је било случајева и када су мужеи сумњали у своје жене, али се испоставило да нису били у праву. Како каже, мушка љубомора уме да буде слепа и до пуцања брака долази због њихове патолошке љубоморе, а не због преваре.

Угљеша Гргур открива за „Дневник” да га неретко ангажују и очајни родитељи који имају проблема са децом, углавном тинејџерима.

- Родитељи проверавају своју децу. Често сумњају да користе опијате јер се чудно понашају, да се одају коцки... Имао сам случај где су зеленаши уцењивали родитеље једног младог дечка који се задуживао код њих. У почетку су му зеленаши сами давали новац, да би га „навукли“ и онда га уцењивали да им врати „позајмљени“ новац. Углавном су то деца из имућних породица. Или зеленаши зову родитеље и траже да врате новац који је њихово дете позајмило. Али родитељи треба да знају, уколико у таквим ситуацијама врате само једном новац, нема краја... – појашњава новосадски детектив.

Такође, овог надалеко познатог детектива, често ангажују и у случајевима несталих особа. У најбољем случају ангажују га да пронађем децу побеглу од куће, али било је случајева нестанка под чудним околностима.

У последње време све је више превара на друштвеним мрежама иза којих се крију радна и сексуална експолатација, трговина људима, лажне пословне и љубавне понуде, подвођење, педофилија... И тај вид превара једином новосадском детективу није стран.

Први српски приватни детектив апеује родитеље да обрате посебну пажњу и строго воде рачуна о активностима своје деце на друштвеним мрежама.

Раније су контакти с другим људима били знатно тежи. Међутим, данас постоје различите друштвене мреже преко којих се лакше склапају познанства. Друштвене мреже су место где се најчешће започињу преваре. То су такозване виртуелне преваре.

Време у којем се детективским послом могао бавити ко је хтео је прошло. Захваљујући Закону о детективској делатности, тим послом могу се бавити само детективи с лиценцом МУП-а. Подсетимо, Законом о детективској делатности прописано је да детективи морају имати најмање високу стручну спрему, треба да прођу обуку и положе стручни испит, који није нимало лак. Након добијања лиценце, њима је омогућено да обрађују податке о несталим особама, бегунцима од закона, особама које су кориснику одређене услуге проузроковале штету, које противправно и анонимно нуде одређене услуге, као и о изгубљеним и украденим предметима. Клијенти детективима поверавају и осетљиве случајеве испитивања анонимних претњи, попут објављивања компромитујућег садржаја у медијима.

– У досадашњој пракси нисам имао већих проблема у раду. Легитимација ми омогућава да прикупљам и обрађујем податке. Ако неко, међутим, одбије сарадњу, нађем начин да дођем до жељене информације – наглашава Гргур који је први лиценцирани српски детектив и једини у Новом Саду.

Истичући да се у раду детектива дискреција подразумева, он наглашава да је поверљивост једно од најважнијих начела у њиховом раду.

– Уз ваљано образложен захтев, детективи службеним путем могу добити податке о боравишту и пребивалишту лица, власницима моторних возила и пловила, полисама осигурања, власницима непокретне имовине, пензијском и инвалидском осигурању, потом податке из судијских списа у случајевима када корисник услуга на то има право, као и податке из државних архива, што до сада није био случај – открива за „Дневник” детектив Угљеша Гргур. 

Дубравка Николић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести