ДНЕВНИК У СЕНТИ Пронађено беживотно тело девојчице (15)

СЕНТА: Беживотно тело петнаестогодишње девојчице Хајналке П. из Сенте, пронађено је у недељу ујутро у помоћном објекту у кући њених хранитеља у Улици Владимира Назора. Тело девојчице, како је за наш лист потврђено у Основном јавном тужилаштву у Сенти, пронађено је у штали, где је, она како све указује, извршила самоубиство.
1
Фото: Dnevnik.rs

У Основном јавном тужилаштву у Сенти кажу да је девојчица била смештена у хранитељској породици и да пронађена обешена у штали.

Мотиви се још утврђују. Полиција је обавила увиђај и Тужилаштво је издало наредбу да се уради обдукација у Центру за судску медицину у Новом Саду. Нема назнака о томе да је у питању сумњива смрт која би могла наступити као последица кривичног дела, кажу у ОЈТ-у Сенте.

По незваничним сазнањима, један од мотива могао би бити неузвраћена љубав, односно да је девојчицу преварио њен младић. У Тужилаштву кажу да ће истрага утврдити да ли су такве сумње истините.

Девојчица која је одузела себи живот завршила је Основну школу „Турзо Лајош“ у Сенти и претходне две године је живела код хранитеља, брачног пара З. Ј. и М. Ј. у Сенти.

Након трагедије која је потресла житеље потиске вароши, неколико сати након обављеног увиђаја улазна капија куће хранитељске породице била је закључана. Нико није отварао и није било одговора на телефонске позиве представника медија, који су дошли на место трагедије.

– Хранитељи су озбиљни људи и никада није било никакавих проблема с њима и код њих – испричала је једна комшиница. – Заиста су одувек били посвећени деци. Питање је да ли су медицински радници добро одреаговали јер је дете и раније себе повређивало, а тај модел понашања је преузела од мајке, која је такође покушавала да се убије. Управо због тога су деца измештена из те породице пошто су поред мајке била угрожена.

Особа упозната с тим трагичним случајем у Сенти потврђује наводе комшинице старатељске породице о томе да је управо Хајналкина мајка пружила девојчици такав модел понашања, али, осим што је покушавала суицид, њена мајка је нападала и полицију и склона је агресији према људима.

– Деца су поред ње била угрожена и, осим Хајналке, од мајке су код хранитеља измештени и њена полусестра и полубрат – испричао је саговорник упознат са случајем. – Њих троје су заједно били код брачног пара из Улице Владимира Назора. Старатељи су се добро бринули о деци. Сваки пут када је девојчица раније покушала да се повреди, хранитељи су се обраћали лекарима. Пре се секла жилетом и узимала је лекове. То је стално радила и њена биолошка мајка и она је то од ње преузела.

Брачни пар хранитеља покушавао је на све начине да помогне девојчици и због тога су се обраћали и медицинским стручњацима. По сведочењу саговорника, девојчици су само прописивали неке витамине. И то је било све.

– Хранитељи важе за најбоље у нашем крају и веома су посвећени бризи о деци. Њихово двоје деце је одрасло, а око десет година се брину о другој деци – сазнали смо од саговорника, који очекује да ће Центар за социјални рад у Сенти свакако преиспитати породицу и цео случај и пратиће их даље.

У недељу ујутро комшије хранитељске породице виделе су испред куће полицију, али нико није наслућивао да се десила трагедија.

– Жао нам је девојчице, такође и људи који су се бринули о њој као да им је рођено дете. Чула сам да је девојчица и раније покушавала да се убије, нико није знао разлоге, мада, у Сенти је свима познато да су деца много пропатила поред рођене мајке. Можда је то урадила због момка, али она је то радила и пре – испричала је комшиница.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести