Тужилаштво: Одговорили на седам од осам захтева Приштине

БЕОГРАД: Тужилаштво за организовани криминал у Београду до сада је одговорило на седам од осам захтева Приштине у оквиру истраге убиства Оливера Ивановића, док су из Приштине Београду стигле тек реплике чаура са лица места, речено је Танјугу у том Тужилаштву.
Kuća ispred koje je ubijen Oliver Ivanović  Foto:Tanjug/Z. Žestić
Фото: Tanjug

Косовски специјални тужилац јуче је саопштио да Србија није сарађивала на расветљавању убиства лидера Грађанске иницијативе, те да уз Београда није стигло ни вештачење чаура са места убиства.

Тужилаштво у Београду оспорава наводе да не сарађује и подсећа да је од привремених органа самоуправе аутономне покрајине Косово и Метохија, у оквиру захтева за узајамну правну помоћ, тражило да му се на вештачење доставе чауре, које би потом биле враћене.

На овај захтев, како кажу у Тужилаштву за Танјуг, достављене су им пластичне реплике чаура пронађене на лицу места, које је преузело Министарство унутрашњих послова Србије и извршило вештачење.

"Подаци о резултатима вештачења пластичих реплика чаура први пут су тражени захтевом од 24. октобра и биће достављени тражиоцу по прибављању свих података и обављању свих тражених радњи из овог захтева, који се састоји од више тачака, са целокупним прикупљеним материјалом", напомињу у Тужилаштву.

Од привредмених органа самоуправе Аутономне покрајине Косово и Метохија, Тужилаштво је примило осам захтева за узајамну правну помоћ, којима је тражено достављање доказа исптивање сведока, прикуљање података и вршење разних провера, и да је на седам захтева, укључујући и последњи, који је примљен 30. октобра, одоговорено у најкраћим роковима.

Тужилаштво тренутно поступа једино по захтеву за узајамну помоћ који је примљен 24. октобра, а који је хронолошки посматрано, достављен као претпоследњи. 

Тим захтевом тражена је провера и прикупљење података везаних за већи број чињеница и околности, од којих поједини, наводе у Тужилаштву, захтевају комплексне полицијске провере на терену и претходну идентификацију сведока чије се испитивање тражи. 

"Управо због тога, поступање по овом захтеву и прикупљање свих тражених података објективно изискује одређено време", наводе у спрском тужилаштву и напомињу да су тим поводом од релевантних државних органа захтевали прибављање свих података, "онако како је тражилац определлио".

Проблем за ефикасност у поступању по овом захтеву је, како напомињу, и чињеница да је део захтева, који се односи на податке телефонских комуникација недовољно прецизан и јасан, јер нису опредељени корисници телефонских бројева у односу на које се тражи прибављање података, као и то што је део ових података обухваћен ранијим захтевима, на које је већ одговорено.

Косовски тужилац је јуче реаговао на изјаву министарке правде Србије Неле Кубуровић да је Приштина одбила да са Београдом обави истражне радње везане за убиство Ивановића, а за коју тврди да није тачна.

Такође је навео да је Београд од Приштине затражио и добио чауре с лица места, али да његово тужилаштво још није добило налаз вештачења, као и да нису стигли одговори везани за ИМЕИ (International Mobile Equipment Identity), СМС, примљене и позиване бројеве телефона које је користио Ивановић. 

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести