Тужилаштво оптужило Горана Папића за трговину утицајем

БЕОГРАД: Више јавно тужилаштво у Београду поднело је суду оптужни предлог против бившег заменика начелника Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) Горана Папића због сумње да је у априлу 2020. године, мимо процедура, ургирао да се Марку Миљковићу, сада осумњиченом за организовање криминалне групе, одмах врати привремено заплењени блиндирани аутомобил.
vise javno tuzilastvo
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Оптужним предлогом Посебног одељења за сузбијања корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, Папићу се на терет ставља кривично дело трговина утицајем, прецизирала је за Танјуг портпаролка тужилаштва Ивана Ракочевић.

За ово кривично дело законом запрећена казна од једне до осам година затвора.

У оптужном акту, како је навела, Ракочевић предложено је изрицање кривичне санкције у складу са законом и изрицање мере безбедности забрана вршења позива, делатности и дужности.

Папић је био ухапшен 9. марта, а притвор му је укинут 29. априла и сада се брани са слободе.

Папић је на саслушању код тужиоца негирао извршење кривичног дела.

МУП је раније саопштио да се Папић сумњичи да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би се морала извршити, односно захтевао од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се лицу које је сада у притвору, одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето. Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком под истрагом да је организатор криминалне групе која се сумничи за злочиначко удруживање, пет тешких убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести