У петак пресуда Катарини Ребрачи због злоупотребе

БЕОГРАД: Виши суд у Београду сутра ће изрећи првостепену пресуду Катарини Ребрачи, због оптужби да је злоупотребом Фонда за превенцију рака дојке, са сарадницама противправно присвојила више од 22 милиона динара који су уплаћивали грађани и донатори.
katarina rebraca
Фото: Youtube Printscreen

То ће бити друга првостпена пресуда Ребрачи, пошто је прву којом је била осуђена на затворску казну као и њене сараднице, укинута одлуком Апелационог суда у Београду који је наложио да им се суђење понови.

Поступајућа тужитељка је у завршној речи од суда затражила да Ребрачу осуди на казну затвора од најмање три године и десет месеци, а њене сараднице Слађану Мироњу и Мирјану Христић на казну затвора од по годину дана.

Тужитељка је тада навела да је доказано да је Ребрача заједно са својим сарадницима починила кривична дела која јој се стављају на терет, како је описано у диспозитиву прецизиране оптужнице.

Ребрача је према речима, тужитељке, свесно искористила новац Фонда у приватне сврхе за куповину авионских карата и многих других приватних ствари, што потврђују налази и мишљења вештака економске струке.

Ребрачин бранилац Момчило Булатовић је са друге стране тражио ослобађајућу пресуду за своју брањеницу наводећи да је то једина правична и законита пресуда.

Адвокати другооптужене и трећеоптужене су такође затражили од суда да њихове брањенице ослободи од оптужби.

Оне се терете за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, јер су, како се сумња, Фонд за превенцију рака дојке “Катарина Ребрерача” оштетиле за 22.584.619, 80 динара.

Поступак против њих је покренут у априлу 2010. године хапшењем Ребраче, која је у притвору била до октобра те године, након чега је пуштена да се брани са слободе уз одузимање пасоша и забрану напуштања боравишта који су јој укинути тек у мају 2018, након изрицања првостепене пресуде.

Ребрача и остале оптужене терете се да су, од марта 2006. до априла 2010, противправно присвојиле 37 милиона динара, које су на рачуне Добротворног фонда "Катарина Ребрача" уплатили донатори ради едукације и информисања жена о превенцији рака дојке, углавном, преко уплатница "Инфостана".

Новац су трошиле на путне карте, хотеле...

Власница Фонда "Катарина Ребрача" је одбацила све наводе оптужнице, тврдећи да није радила ништа незаконито.

Ребрача је фонд основала у мају 2006. године.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести