У Србији делује 58 криминалних група махом трговаца наркотицима

На теритрорији Србије делује 58 криминалних група различитог нивоа организованости, а главна криминална активност тих група је трговина наркотицима. Према проценама надлежних у МУП-у ниједна од њих не може да угрози

 безбедност државе, јер данас нема обзиљно организованих у рангу некадашњег “земунског клана”, али то не значи да оне не постоје у неком мањем обиму.

Полиција је, према организованости ове групе разврстала на високог, средњег и ниског нивоа. У студији, коју је крајем прошле године израдила радна група МУП-а Србије под називом “Процена претње од тешког и организованог криминала” истиче да је најмање група високог нивоа и да оне чине мање од десет одсто од укупног броја криминалних група у Србији.

Групе високог нивоа делују на националном и међународном нивоу, баве се кријумчарењем, трговином и производњом дрога. Бележи се да имају добре везе са земљама порекла наркотика као што су Боливија, Колумбија и Перу, али и да су  на рутама кримумчарења у сарадњи са страним криминалним групама.Применом савремених технологија, организоване криминалне групе у Србији активности усмеравају на производњу марихуане у природним условима и производњу модификоване марихуане сканк у вештачким условима, која је углавном намењена за потребе локалног тржишта, констатује се у студији. Уз то, упозорава се да ће се наставити пораст производње синтетичких дрога у илегалним лабораторијама, што ће се негативно одразити на повећану понуду и ниску цену у Србији.

Поред тога, претпоставка је и да ће кријумчарења хероина преко југоисточне Европе бити настављено, уз коришћење нових модуса.Осим трговином наркотицима, оне се баве и кријумчарењем оружја, фалсификовањем новца, а ту су и разна разбојништва, крађе, преваре, зеленаштво, прање новца и пореске утаје. Просечна старост члана групе високог нивоа је 40 година и сви су мушкарци. Међу њима има и убица.

У групама средњег нивоа криминалне организованости, које делују у Србији и земљама у окружењу, има и жена. Припадници ове групе баве се и  кријумчарењем дроге али и с недозвољеном трговином акцизних производа, разбојништвима, крађама, преварама, прањем новца. Жене чине три одсто ових група, а просечна старост чланова је око 38 година. Све њих повезује, по правилу, заједничка криминална прошлост.

На ниском нивоу организованости су такозване локалне групе , чији чланови у просеку имају 33 године, а у којима су и жене .Према подацима из документа “ Процене претње од тешког и организованог криминала”, који је по први пут у оваквој форми израђен код нас и објављен на сајту МУП-а, истиче се и да су чланови организованих криминалних група , барем они са високог нивоа, богати јер поседују драгоцености и много готовог новца, док је финанијска моћ средњег и нижег нивоа организованости мање богатија и финансијски моћна.

У Србији је елемент организованости најчешће присутан у извршењу разбојништава над транспортима робе и новца. С друге стране, држављани Србије и земаља Западног Балкана организовано чине разбојништва у иностранству, пре свега у Централној и Западној Европи, углавном у продавницама скупоцених сатова, јувелирницама и златарама, указује се у студији.

Треба нагласити да су прошле године све те криминалне групе биле на удару српске полиије. Тако је Служба за борбу против организованог криминала 2015. године поднела 210 кривичних пријава против више од 400 особа које припадају организованим криминалним групама.У Србији је прошле године заплењено више од 230 килограма наркотика, а у сарадњи с полицијом у иностранству више од три и по тоне. У МУП-у наглашавају да је највећи проблем што криминалне групе имају тенденцију јачања.

Љ. Малешевић

Највећа претња друштву и државном систему

Начелник СБПОК  Дејан Ковачевић објаснио је да појам организованог криминала представља највећу претњу друштву и државном систему у целини с теденцијом јачања у правцу интернализације, односно међусобне сарадње организованих криминалних група и ван граница матичних држава, с јединственим циљем који представља стицање што већег богатства односно акумулирање и убацивање прљавог новца у легалне токове.
 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести