Ухапшено тринаесторо из Панчева, Нових Бановаца и Београда

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, Пореском полицијом и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су 13 особа због постојања основа сумње да су извршиле више кривичних дела чиме су оствариле противправну имовински корист од око 147.500.000 динара.
zatvor pritvor
Фото: Tanjug (MUP Srbije, ilustracija)

Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела недозвољена трговина, прање новца, неосновано исказивање износа за повраћај пореза и пореског кредита, као и пореска утаја, ухапшени су М. М. (33) из Панчева, одговорно лице привредног друштва „Корона 2020“, М. П. (47) из Нових Бановаца одговорно лице привредног друштва „МП Тропик“ Нови Бановци и „Короне 2020“, А. И. (49) из Панчева, Л. Б. (24), Д. П. (22) и Н. П. (20) из Нових Бановаца.

Због постојања основа сумње да су извршили кривична дела прање новца, неосновано исказивање износа за повраћај пореза и пореског кредита и пореска утаја, ухапшени су А. Б. (36), С. П. (44), Ј. Ч. (30) из Нових Бановаца, Б. Б. (36), Б. Р. (55) из Панчева и М. Л. (28) из Београда.

Такође, ухапшени су и М. В. (28) из Панчева и М. Л. (28) из Београда због постојања основа сумње да су извршили кривична дела недозвољена трговина и прање новца.

Осумњичени се терете да су, од маја до јуна ове године,  преко привредног друштва „Корона 2020“ увозили текстилну робу из Турске у Србију. Роба је, како се сумња, приликом увоза царињена, а привредно друштво „Корона 2020“ је на њу плаћало ПДВ, да би потом исту ту робу, осумњичени даље продавали на црно физичким и правним лицима за готов новац.

Осумњичени се терете и да су за продату робу сачињавали фискалне рачуне неистините садржине по нереално ниским ценама којима су раздуживане увезене количине робе и на тај начин остварили противправну имовинску корист од 147.415.810 динара.

Како се сумња, део од тог новца је употребљен за куповину девизних средстава и плаћање царинских обавеза.

Такође, осумњичени се терете да су приказивали фиктивни промет у пореским пријавама у циљу остваривања права на повраћај обрачунатог пореза на додату вредност, при чему је привредном друштву „Корона 2020“ из буyета исплаћено 30.484.526 динара, на име неоснованог повраћаја ПДВ-а.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести