Управа царина: Еври сакривени у јастуку, мотору, филтеру климе...

БЕОГРАД: Упркос сталним апелима да се новчани износи већи од 10.000 евра пријављују приликом уласка у нашу земљу, путници то, из њима знаних разлога, не чине и тако ризикују да остану без великих свота новца.
devize
Фото: Uprava carina

Само у протекла два дана цариници су на прелазима Прешево и Хоргош открили неколико таквих случајева и запленили преко 100.000 непријављених евра.

У првом случају је 19. јуна 2020. године за детаљну контролу на излазној страни Прешева издвојен „мерцедес бенц“ белгијских регистарских ознака, којим је сам путовао 64-годишњи држављанин Белгије турског порекла.

Он је рекао да нема ништа да пријави осим личног пртљага, што се испоставило као нетачно, јер су цариници након тога у мотору аутомобила, филтеру за климу и у ладици између возачког и сувозачког седишта пронашли 57.000 евра, од чега је путнику враћен дозвољени износ, док ће се о остатку изјашњавати надлежни суд.

Дан раније се на овом истом прелазу десила слична ситуација, осим што је аутомобилом „мерцедес бенц“ немачкe регистрацијe путовао брачни пар турских држављана. Они су такође негирали да имају било шта за пријављивање, да би цариници потом у рукохвату на задњем седишту аутомобила пронашли 44.000 непријављених евра, од чега је супружницима одмах враћено 20.000 евра, док је остатак привремено задржан.

На Хоргошу је 18. јуна 2020. године за детаљну контролу на улазу у земљу издвојен „ауди“ немачке регистрације којим је путовало троје турских држављана. Они су као и многи пре њих тврдили да са собом носе дозвољени износ новца, да би цариници током контроле у њиховом пртљагу и међу личним стварима пронашли 51.000 сакривених евра.

Детаљним прегледом је најпре у јастуку који се налазио међу торбама у пртљажном делу пронађено 20.000 евра, да би потом и у несесеру на дну термо торбе било откривено још 10.000 евра. На крају се и у гардероби путника коју су носили на себи нашла још 21.000 непријављених евра, колико је након враћања дозвољене суме привремено задржано до окончања прекршајног поступка пред судом.

Тог истог дана ја на прелазу Хоргош за детаљан преглед издвојен и „порше“ немачке регистрације, којим су из Штутгарта ка КиМ, путовали отац и син албанског порекла. Иако су тврдили да заједно имају мање од 10.000 евра, у јакни на задњем седишту цариници су пронашли 32.000 непријављених евра, од чега је привремено задржано 12.000 евра.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести