Виши суд делимично усвојио молбу за изручење Елеза БиХ

БЕОГРАД: Виши суд у Београду делимично је одбио, делимично усвојио молбу Босне и Херцеговине за изручење Дарка Елеза (40), кога тражи због низа кривичних дела организованог криминала.
visi sud beograd, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

У новом саопштењу суда се образлаже одлука и прецизира да је у првом ставу решења суда утврђено да су испуњене претпоставке за изручење у односу на кривична дела за која се Елез терети - извршена 2015, 2017, 2018. и 2019. године, али да је истовремено суд у другом ставу утврдио да за други низ кривичних дела извршених од 2005. до 2009. године нису - јер тада није био на снази Уговор о изруцењу између наше земље и БиХ.

Због тога суд сматра да у том делу молбе БиХ изручење Елеза треба да се одбије.

Против овог решења дозвољена је жалба Апелационом суд у Београду у року од три дана од дана пријема преписа решења, саопштио је Виши суд у Београду.

Елезу је недавно екстрадициони притвор продужен због опасности од бекства.

Молбом Министарства правде БИХ тражи се изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред тамошњим судом због кривичног дела организираног криминала.

Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је након хапшења Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена "методама мафијашких ликвидација", 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дела на штету оштецених особа са подручја Источног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу у које је Танјуг имао увид.

Локални медији су пренели да је реч о убиствима - власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноцног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Тужилаштво БИХ истиче да је у сарадњи са партнерским институцијама дошло до сазнања да је организатор и координатор почињених кривичних дела, заједно са другим особама, управо Дарко Елез, који је ухапшен у Београду по потерници Интерпола Сарајево.

Елеза тужилаштво такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја "Лутка", која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена у од 2005. до 2009. године.

Министарство правде Србије примило 22. децембра оригиналну молбу Босне и Херцеговине за изручење Елеза, које су прослеђене суду на одлучивање о испуињености услова за изручење.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БиХ.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести