За Албанце са КиМ јануар у знаку Специјалног суда

За Приштину ће јануар бити у знаку првих саслушања бивших припадника тзв. Ослободилачке војске Косова у Специјалном суду у Хагу, који је формиран ради процесуирања одговорних за злочине над Србима и другим цивилима током последњег рата.
specijalni sud za kosovo, europol
Фото: Europol

Готово две деценије од рата и три године од формирања тог суда, у Хагу ће се, по позиву Специјалног суда, први наћи бивши команданти ОВК. Први у Хаг путују бивши команданти тзв. ОВК  Рустем Мустафа и његов колега из оперативне зоне Дрениица Сами Љуштаку, пишу приштински медији.

Мустафа, познатији под надимком Реми, и Љуштаку ће се у Хагу наћи 14. јануара.

Три дана касније, 17. јануара, у Хагу би требало да се нађе и бивши припадник тзв. ОВК Ремзи Шаља, познатији под надимком Црвена јабука, док је бивши командант Назиф Мехмети, познат као командант Дини, позван у Хаг на саслушање 22, 23. и 24. јануара. За сада није познато да ли су они од Специјалног суда позиве добили као осумњичени или као сведоци.

Како су раније пренели приштински медији, још није познато због којих ће се дела Мустафа наћи пред Специјалним судом у Хагу. Он је био први командант ОВК који је, по повлачењу југословенских снага безбедности јуна 1999. године, ушао у Приштину и у насељу Грмија успоставио штаб, одакле је “командовао” градом наредних неколико дана, док његове војнике нису разоружали припадници Кфора.

Током рата на Косову, његове јединице преузимале су одговорност за нападе на полицију и прекидање саобраћаја на путу Приштина-Подујево.

Непосредно након рата, полиција Унмика у неколико је наврата истраживала његове активности, укључујући наводно рекетирање власника радњи и ресторана, али су истраге прекинуте када су челници мисије УН проценили да би његово хапшење могло да доведе до сукоба између бивших припадника ОВК и припадника међународних мисија на Косову.

Као и већина његових сабораца, Мустафа је после рата прешао у политичке воде, па је у Тачијевој Демократској партији Косова обављао низ значајних функција, укључујући место посланика у парламенту и шефа одбора за унутрашња питања и безбедност.

Са Љатифом Гашијем и Назифом Мехметијем ухапшен је и осуђен на четири године затвора јер су од октобра 1998. до краја априла 1999. године водили логор у селу Лапаштица, где су мучили и пребијали локалне косовске Албанце, покушавајући да их натерају да признају да нису били лојални циљевима тзв. ОВК.


Ремзи Шаља побегао с Косова?

Један од локалних команданата Ослободилачке војске Косова, Ремзи Шаља побегао је с Косова после позива који му је упутило тужилаштво Специјалног суда пред којим ће се водити процеси против бивших припадника ОВК, јављају косовски медији. Шаља, коме се већ суди због убиства једног Албанца 1998. године, побегао је с Косова и тамошње власти немају информације где се бивши припадник ОВК тренутно налази.

Према оптужници косовског тужилаштва, Шаља је недалеко од Суве Реке средином 1998. године учествовао у отмици Хаyија Пертешија, чије је тело пронађено неколико дана касније у оближњем селу Дуље.

Специјални суд за злочине ОВК је упутио Шаљи позив за саслушање средином децембра, али је бивши командант ОВК одмах рекао да се неће појавити у Хагу.


Име Рустема Мустафе појављује се на америчкој “црној листи” особа које “представљају опасност по стабилност Балкана”, али и на листи припадника тајне службе “Шик”, коју је након рата контролисала ДПК.

Сами Љуштаку је један од најпознатијих команданата тзв. ОВК. Љуштаку је ослобођен оптужби за ратни злочин у предмету “Дреница”.

Официр тзв. ОВК Назиф Мехмети, који је током рата био познат као командант Дини, већ је био осуђен на јединствену казну затвора од три године зато што је у периоду од 30. новембра 1998. до краја априлал 1999. помогао и подржао команданта Рустема Мустафу и Љатифа Гашија на хапшењу нелојалних Албанаца.

Иначе, приштински адвокат Тома Гаши, изјавио је да је Специјални суд позвао на саслушање више особа, бивших припадника тзв. ОВК, те да су нека од тих имена објављена, а да нека нису, али да су сви они позвани у статусу осумњичених. Гаши је рекао да сви до сада позвани, чија имена су објављена, позвани као осумњичени за злочине почињене над Србима током протеклог рата.

„Сви који су позвани у Хаг, иако то не кажу, су позвани у својству осумњичених, а не сведока, а након њихових изјава Тужилаштво може тражити да буду ухапшени“, навео је Гаши.

Додао је да сви они добро знају у ком својству су позвани и какава су њихова права.

„Тужилаштво је у позивима послало и писма у којима се тражи одређена документација“, додао  је Гаши.

Н. С. Х.

EUR/RSD 117.4829
Најновије вести