За пет месеци откривено готово 400 миграната на граничним прелазима

Цариници се на нашим најфреквентнијим граничним прелазима скоро свакодневно сусрећу са мигрантима са Блиског истока и из Африке, који илегално покушавају да пређу границу.
д
Фото: Управа царина

Од почетка године откривено је готово 400, а током протекле године 1.148 миграната спремних да се изложе најразличитијим ризицима по живот и здравље, како би се домогли неке од развијених европских земаља.

Годину дана раније, цариници су открили 1.331 илегалца, што је за око 500 више него у претходној 2018. години.

Како наводе у Управи царина, највећи број детектован је захваљујући најсавременијим мобилним скенерима којима располаже царинска служба, чији зраци продиру кроз најдебљи челик и цариницима пружају могућност да садржај товара које камиони превозе виде јасно као на длану.

У последње време, може се приметити да осим у унутрашњости камионских товара, илегалци се све чешће крију у сандуцима за одлагање алата, такозваним „палетарницима“. Један такав случај забележен је 25. маја на прелазу Богојево, када су цариници и полиција пронашли мигранте у камионској приколици која је изненада почела видно да се „љуља“.

Фото: Управа царина

Све се одиграло када је на ред за контролу на излазу из земље пристигао камион новосадске регистрације, који је из Сомбора ка Словенији превозио 25 тона пшеничног брашна у ринфузи.

Како су царинска обележја била неповређена, а документација уредна, није било разлога за детаљан преглед камиона. Међутим, приликом рутинског прегледа приколице специјализованим огледалом, цариник је уочио да је церада на крову камиона оштећена, што је ипак изазвало сумњу да у товару, поред брашна, има и „слепих путника“. Када је приколица изненада почела да се љуља, у то више није било никакве сумње. У брашну је било „затрпано“ пет млађих мушкараца, без било каквих докумената код себе.


Међу слепим путницима све више деце

Мигранти све чешће неусловном транспорту излажу и сасвим малу децу. Такав случај откривен је и 11. марта 2021. године на испостави Врање, када је у камиону београдских регистарских ознака међу пакетима кућне хемије и бижутерије пронађена цела породица илегалних миграната, са чак четворо деце.

Сличан случај откривен је само неколико сати раније на прелазу Прешево, када је у камиону врањске регистрације пронађено пет тинејyера, такође пореклом из Авганистана. Вероватно би и они завршили на испостави Врање, да камион није превозио робу која подлеже ветеринарском прегледу на самом граничном прелазу.

Међу балама коже, утовареним у Грчкој, чије је крајње одредиште била Врањска Бања, 27. фебруара, у унутрашњости једног камиона пронађена је група од 10 миграната, међу којима је било и четворо деце.


Често се деси да илегалци „залутају“ у унутрашње испоставе, као што се догодило шесторици младића, који су, недавно, уместо у некој од земаља Европске уније завршили на испостави Ужице, скривајући се у товару ПВЦ гранулата из Грчке.

Дешава се да се мигранти, често ризикујући живот, скривају на крајње опасним местима – на шасијама, односно спољним металним конструкцијама камиона, на кабинама, резервним точковима, а било је случајева да су се крили у хладњачама, где је температура изузетно ниска, па може доћи до хипотермије и онда им се одмах након откривања мора указати хитна медицинска помоћ.

Такав случај догодио се 9. фебруара 2019. године када су цариници на Батровцима у хладњачи македонских регистарских ознака, која је била натоварена смрзнутим малинама, на путу ка Немачкој, открили људе. Приликом отварања хладњаче, након леденог таласа који су осетили, царински службеници су угледали невероватан призор: на сибирска -22 степена, међу гајбама су се склупчала седморица промрзлих и готово укочених младића.

У Управи царина за „Дневник“ кажу да готово нема начина ни робе у коју мигранти нису покушали да се сакрију од очију цариника. Тако је забележен и екстреман случај кријумчарења људи у товару жита, а „слепи путници” нису имали другог избора него да се у животу одржавају дишући на сламчицу.

Фото: Управа царина

Мигранти су откривани међу текстилом, гумама, белом техником, свежим лубеницама, купусом, меркантилним кукурузом, кикирикијем, семеном сунцокрета, сусама, вештачким ђубривом, чак и у кантама за смеће, казанима за ракију, муљачама за грожђе...

Подсетимо на случај који се десио на Прешеву, када је откривено 14 илегалних миграната. Већи део ‘’слепих путника’’ скривао се међу yаковима вештачког ђубрива које је мађарски камион из Грчке превозио ка Београду. Њих једанаесторица откривени су у самом товару захваљујући мултигасном детектору, који је цариницима указао на повећану концентрацију угљендиоксида у приколици, и на то да међу робом има и живих људи.

Међутим, то није било све. Још тројица миграната скривала су се у уском простору палетарника камиона, одакле су их цариници и полиција једва извукли.

Интересантан случај забележен је 10. марта ове године на прелазу Богојево, када је у товару кафе пронађено седам особа.

Прекршај је откривен када је за контролу на излазу из земље пристигао камион хрватских регистарских ознака натоварен кафом из Грчке. Мада су царинска обележја била нетакнута, због сумње возача, који је цариницима рекао да му се чини како из приколице повремено допире бука, камион је ипак отворен. Међу пакетима кафе пронађено је и седам млађих људи без било каквих личних докумената код себе.

Истог дана су „слепи путници“ откривени и на прелазу Батровци, након што је на излазу из земље скениран камион београдских регистарских ознака, који је био на путу ка Италији. Анализа слике је показала људске обрисе међу гумама за скутере, којима је камион био натоварен. Физичким прегледом товарног дела испоставило се да су у гумама била сакривена два Авганистанца.

Да цариници и полиција често, без имало претеривања, спасавају животе миграната потврђује случај од 13. јула прошле године, када су на прелазу Хоргош четворица миграната извучена из мешалице за бетон, али и испод камионске приколице.

Иако су на терену много пута видели рискантне покушаје миграната да преко границе пређу по било коју цену, па чак и стављајући своје животе на коцку, цариници, ипак, често буду затечени спремношћу ових, углавном младих људи, да ризикују све превозећи се у екстремно небезбедним и нехуманим условима, што, при том, кријумчарима људи баснословно плаћају.

Цариници на готово свим прелазима, нарочито оним који се налазе на тзв. мигрантској рути, свакодневно откривају „слепе путнике“ који покушавају да дођу до неке од развијених западноевропских земаља. Њихове руте се нису мењале, што значи да су овом појавом најпогођенији прелази ка Мађарској и Хрватској, пре свега Хоргош и Батровци.

Од почетка мигрантске кризе до краја прошле године царинска служба је у покушају илегалног преласка границе спречила више од 5.200 миграната.

Д. Николић

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести